https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_166957283.jpg
Selvudvikling

Bliver du ofte misforstået?

10. august 2015
af Annette Aggerbeck
Sker det, at din kæreste tror, du er sur, selvom du egentlig bare er træt? Eller bliver din generthed tolket som arrogance? Engang imellem ser andre mennesker os helt anderledes, end vi selv gør. Bliv klogere på din fremtoning lige her.

Af en eller anden grund får mange af os ofte sendt de forkerte signaler, og konsekvensen er, at andre misforstår os. Hvordan kan det egentlig være?

Vi har alle blinde vinkler, når vi retter blikket mod os selv – for eksempel kan vi ikke altid se os selv udefra og mangler derfor information om vores fremtoning. Vi skammer os måske over at være, som vi er, og prøver at skjule det, vi synes er pinligt, og det kan resultere i, at vi får sendt nogle forkerte signaler. Vi kan have sider, som vi opfatter som negative, og som vi fortrænger, eller vi kan have svært ved selv at bedømme, hvor attraktive, omsorgsfulde og intelligente vi er. Det gælder især, hvis vi har lavt selvværd og er meget selvkritiske.

Læs også: Derfor er det svært at ændre vaner

”Jo mere vi er blevet mødt af forstående forældre som børn, desto bedre hviler vi i os selv. Hvis vores forældre ikke lyttede til os og forsøgte at forstå os, men betingede deres kærlighed af en bestemt opførsel, så er det svært at føle sig værdifuld – også senere i livet. Så søger man hele tiden anerkendelse fra andre mennesker for at føle sig af værdi. Det betyder, at man går mere op i, hvad andre tænker og forventer, end hvordan man selv har det. Når man oplever, at andres anerkendelse er noget, man skal gøre sig fortjent til, så er man ikke sig selv. Det betyder, at man heller ikke kan kommunikere ærligt og autentisk. Og så er det let at blive misforstået,” siger psykoterapeut Pernille Fournais.

”Vi tror, at andre er klar over, hvordan vi har det. Andre kan se, hvordan vi opfører os, men de kender ikke vores tanker, følelser og intentioner. Så vi er ikke så lette at læse, som vi selv tror,” siger Pernille Fournais.

Læs også: Det er ikke meningen, vi skal være perfekte

Vi risikerer faktisk at opnå det stik modsatte af, hvad vi ønsker, når vi ikke kender os selv godt nok til at vide, hvordan vi virker på andre mennesker. I vores higen efter anerkendelse kan vi også komme til at opføre os selvhævdende. Men når man hele tiden fremhæver sig selv, opnår man ikke den anerkendelse, som man har behov for, fordi andre tager afstand fra en. Og så kan man ende med at føle sig afvist. Jo mere villige vi er til at være os selv på godt og ondt, desto større overensstemmelse er der imellem, hvordan du opfatter dig selv, og hvordan andre opfatter dig. Det handler om at arbejde med at acceptere sig selv, og det kan man, ifølge psykoterapeut Pernille Fournais, gøre på mange måder.

Pernille Fournais’ råd til dig, der ofte bliver misforstået:

Kig på dig selv

Når du føler dig misforstået, så vend blikket mod dig selv. Spørg dig selv: Hvordan kan det være, at jeg bliver misforstået? Hvad er det, jeg siger, hvordan siger jeg det, og hvad gør jeg med mit kropssprog? Hvad er det, jeg gerne vil udstråle? Hvordan kan jeg udstråle det?

Træk vejret

Vær opmærksom på dit åndedræt. Når du har svært ved at udtrykke noget, så træk vejret dybt ned i maven, før du taler. Vi kan nemlig berolige os selv ved hjælp af åndedrættet og derved regulere vores nervesystem. Når vi f.eks. er bange og skamfulde, kan vi føle os fastlåste, fordi disse følelser aktiveres i den ældste og mest primitive del af vores hjerne. Ved at trække vejret dybt, falder nervesystemet til ro, og du kan reagere anderledes.

Få øjenkontakt

Hvis du har svært ved at have øjenkontakt med andre, er det svært for dem at aflæse dig. Måske er du bange for, at andre skal se din usikkerhed i dine øjne. Øv dig i at se dig selv i øjnene i spejlet, for typisk har vi ikke kun svært ved at se andre i øjnene, men også os selv.

Bekræft dig selv

Sig bekræftelser til dig selv, som f.eks.: ”Jeg kan godt lide min krop”, ”Jeg har også ret til at være her”, ”Jeg har også ret til at blive set” eller ”Jeg har ret til at være mig”.

Husk at nyde

Tillad dig selv nydelse. Nydelse er en vej til at holde mere af dig selv og turde være dig selv. Så nyd din mad, dans, nyd naturen, tag et karbad, smør dig med en dejlig bodylotion. Spørg dig selv: Hvad er det mindste, jeg kan gøre for at opnå nydelse i dag?

Stå ved dig selv

Find ud af, hvordan du kan have en ligeværdig kommunikation med andre. Øv dig i at stå ved dig selv og dine egne behov.

Tilgiv dig selv

Vær tålmodig og mild over for dig selv. Tænk på hvor mange år af dit liv, du har været på en bestemt måde. Det tager tid og kræver mod at se på sig selv og øve sig i at være mere autentisk.

Søg støtte

Få støtte, for du behøver ikke gøre alt alene. Opsøg evt. en psykolog eller en psykoterapeut, som kan støtte dig.

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_0.jpg

Læs også