https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/september/soveprim.jpg
Træning og kost

Søvnproblemer: 10 veje til en bedre søvn

5. september 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Ifølge en amerikansk undersøgelse har hver tredje af os søvnproblemer, og de fleste af os kender nok til urolige nætter, hvor man vågner næste morgen og nærmest er mere træt, end da man gik i seng. Få her den engelske psykiater og filosof Neel Burtons gode råd til en bedre søvn.

- Når man taler om søvnløshed, så deler man det som regel op i to kategorier, fortæller den engelske psykiater og filosof Neel Burton til websitet Psychologytoday.com.

Der er den langvarige søvnløshed, hvor man stort set aldrig kan sove, og hvor ens mangel på søvn påvirker dagen i form af udmattelse, dårlig koncentrationsevne, dårlig hukommelse og en lavere tolerancetærskel. Disse ting er ikke nødvendigvis farlige i sig selv, men bærer man på dem i en længere periode, kan de være medvirkende årsag til ulykker, depression samt en række sundhedsmæssige problemer, som f.eks overspisning, sukkersyge og højt blodtryk.

Ved den anden type søvnløshed er det mere i perioder, man sover dårligt. Resultatet kan være det samme, men hvor den langvarige søvnløshed ofte stammer fra dybereliggende årsager så som depression, stress, misbrug, rastløshed eller medicinforbrug, så er årsagen til den periodevise søvnløshed ofte, at man har for travlt i hverdagen, at man har nogle dårlige vaner omkring sengetid eller at man simpelthen har fået indrettet sit soveværelse forkert. Og dét kan der gøres noget ved.

Få her Neel Burtons 10 gode råd til en bedre søvn:

1. Det er ikke kun børn, der har behov for faste sovetider. Det har voksne faktisk også. Så respekter, at de fleste voksne har behov for 7-8 timers søvn, og sæt tid af til rent faktisk at få dem. Har du for vane at sove lidt om aftenen eller om eftermiddagen, så lad være med det, eller sørg for det kun er en lille, hurtig lur. Det samme gælder, hvis du en nat ikke har fået den søvn, du havde behov for: Drop middagsluren, hvor fristende den end er, og få i stedet en ordentlig søvn den følgende nat.

2. Ha' en fast rutine om aftenen, som sørger for at få dig ned i gear, inden du lægger dig i seng. Det kan være åndedrætsøvelser eller meditation, men det kan også være at læse en bog eller se fjernsyn. Bare det får dig til at falde til ro og gøre dit sind klar til at slappe helt af.

3. Mange kan godt lide at drikke noget varmt om aftenen. Sørg for, at det er noget beroligende, og ikke kaffe eller the, der har den modsatte effekt.

4. Medmindre det er nødvendigt på grund af pladsen, så sørg for at dit soveværelse kun er til at sove i. Hvis du også har kontor, legerum eller andet i soveværelset, så bliver det for let at komme til at tænke på alle de ting, du skal den næste dag, i stedet for at slappe af, når du skal sove. At rumme er godt ventileret, har en behagelig temperatur og har gardiner, der kan trækkes for, er også vigtige elementer for at få en god søvn.

5. Hvis du har lagt dig i seng og ikke kan sove, så lad være med at blive liggende og blive mere og mere irriteret over, at du ikke kan falde i søvn. For det gør det bare endnu værre. Stå i stedet op og lav et eller andet beroligende, som f.eks at læse eller se fjernsyn, i en halv times tid, og prøv så at gå i seng igen.

>> Hvad gør for lidt søvn egentlig ved din hjerne? Se videoen her


6. Motion i løbet af dagen hjælper én til en bedre søvn om natten, men pas på med at træne for sent om aftenen. Umiddelbart efter træning liver man som regel op og bliver mere energisk, og så kan det være meget svært at sove.

7. Gode dage giver gode nætter, sagde Leonardo Da Vinci, og det havde han ret i. Prøv at få hver dag til at indeholde gode ting, som du nyder og glæder dig over at lave.

8. Sørg for at få et sund aftensmåltid, som hverken er for stort eller for småt. Spiser du for meget, kan du få svært ved at falde i søvn, og spiser du for lidt, kan det påvirke din søvn, fordi du bliver sulten i løbet af natten.

9. Hold dig væk fra koffein, alkohol og tobak om aftenen. Alkohol kan til tider virke sløvende, men det ødelægger faktisk ens søvnkvalitet, så det er bedst at undgå det.

10. Hvis disse råd ikke giver en bedring, så er det en god idé at kontakte en læge. I nogle tilfælde kan søvnproblemerne stamme fra noget meget konkret og fysisk, i andre tilfælde er det noget psykisk, der er årsagen. Dette kan lægen hjælpe med at vurdere, så du kan komme af sted til den rigtige behandling.

Se hele Neel Burtons indlæg her

Læs også