https://imgix.femina.dk/media/049d689ccfc54acf993bc9d3c40b53f7.jpg
Selvudvikling

Få det bedste ud af dine relationer

16. januar 2009
af Lykke Møller Kristensen, illustration Kirsten Gjerding
En søster, en svigerinde, en nabo eller en kollega. De er alle en del af dit liv og en af dine mange relationer, selv om du måske ikke selv har valgt dem. Tendensen er da også, at vi bliver mere og mere bevidste om, hvilke relationer vi har. Brug derfor lidt tid på at gøre dig klart, hvordan du får det bedste ud af dem alle sammen.

Du har kendt din veninde siden gymnasiet, og du føler, du kan være helt dig selv sammen med hende. Hun forstår dig og kender dine grænser. Den samme forståelse oplever du måske hos din familie. De er dog ikke de eneste relationer, du har i dit liv.

Sådan bruger du dine relationer rigtigt

• Anerkend først og fremmest dine relationer. Hvem har du en forbindelse med?

• Vær dig selv og øv dig i at markere dine grænser over for både de nære og perifere personer i dit liv. Hvad der styrkes i dig selv over for nogle, er som regel en positiv udvikling i alle dine relationer.

• Tænk positivt. Også om de fjerne relationer. Deres reaktioner har ikke nødvendigvis noget med dig at gøre.

• Væn dig selv til at sætte ord på. Med ord kan man forklare alt det, man ikke ser.

• I diskussioner: Hold dig på egen banehalvdel og udtryk, hvorfor du føler dig trådt på.

Relationerne tæller også de mere perifere, som er i vores liv på grund af omstændigheder som fritidsaktiviteter, bolig, job og valg af venner og partnere. Og relationer er et af de vigtigste elementer i vores liv, siger psykolog Charlotte Norby:

- De er omkring os hele tiden. Vi har brug for dem - også til at give os opmærksomhed og omsorg.

Charlotte Norby arbejder meget med menneskers udvikling i forhold til hinanden. Hun mener, det er vigtigt, at vi anerkender både de nære og fjerne relationer, der omgiver os i vores hverdag. Fordi de har betydning for, hvem vi er.

Livsstilseksperten Henrik Byager er enig. For ham ser det også mere og mere ud som om, at både de nære og fjerne relationer har betydning for vores livskvalitet.
- Der er sket en markant udvikling over de senere år. Jeg mærker, at vi i dag søger langt større kvalitetsmæssigt indhold i livet, og det søger vi især gennem relationer, siger Henrik Byager, der kategoriserer begrebet som et af de vigtigste elementer for at opnå drømmen om et godt liv.

Det vigtigste redskab

Ifølge de to eksperter er der ganske rigtigt en forskel på de perifere og de nære relationer, og selv om man udvikler sig bedst sammen med de nære, så sker der noget, hvis man begynder at ændre og sætte grænser op for de perifere.

- Hvis jeg begynder at gøre noget andet, end jeg plejer, kommer det automatisk til at gælde over hele linjen, siger Charlotte Norby.

Generelt er kommunikation det vigtigste redskab til at få det bedste frem i relationen.

- Man udvikler sig jo gennem dialog, og når man selv begynder at være bevidst om, hvem man gerne vil have de fjerne relationer med, må man også forvente, at en dialog kan skabes, siger Henrik Byager, og Charlotte Norby bakker op.

- Snak og sæt ord på, hvad du tænker, og hvad du nogle gange føler. Med ord kan man forklare alt det, man ikke ser, og det er svært at være sur på en nabo, der måske ikke lige hilser for tiden, hvis man ved, at hans mor lige er død, siger hun og understreger, at netop misforståelser kan være vejen til en meget anspændt situation.

Læs også:
Sådan håndterer du urimelige mennesker
Sådan modtager du ros

Læs også