https://imgix.femina.dk/media/article/soskende-ny.jpg
Familieliv

Din placering i søskendeflokken: Dét fortæller den om din personlighed

28. november 2016
af Aase Gullestrup
foto Panthermedia
Din placering i søskendeflokken følger dig gennem livet, og typisk er der ting, der kendetegner enten en storesøster, en lillesøster eller mellembarnet. Se her, om det passer på dig.

Livet igennem påvirkes vi af de mennesker, vi er tæt på. Allerførst sker det i søskendeflokken, hvor vi fødes ind i en bestemt rolle som den store, den lille eller den midt i flokken.

Også i moderne familier med dine, mine og vores børn får børnene deres placering. Måske bliver du den fødte leder, der har været vant til at gå forrest i flokken. Måske har du været den lille, der ikke har været så autoritetstro, men mere gået sine egne kreative veje. Eller du har måske været midt i flokken og ofte haft en rolle som mægler til begge sider.

Forskellighed er styrke

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen har skrevet bogen ”Søskende. En bog til forældre om at skabe gode søskenderelationer”. Hun påpeger, at mange andre faktorer spiller ind på vores personlighed end vores placering i søskendeflokken.

- Vores placering i søskendeflokken har meget stor betydning for den rolle, vi får i forhold til vores forældre og søskende, men der er flere andre faktorer, der spiller ind på vores personlighed. Vi fødes forskellige, og der er forskel på, hvordan vores forældre forvalter deres rolle i forhold til børnene, siger Margrethe Brun Hansen.

Lykken er at have en søster. SØNDAG har mødt 4 kvinder der fortæller om dét at have en søster

Men placeringen i søskendeflokken har en betydning. Og netop fordi vi er forskellige, kan vi bidrage til familiens samlede styrke.

Den typiske storesøster

– Den førstefødte har fået lov til at være enebarn i kortere eller længere tid. Der har ikke været nogen til at konkurrere om forældrenes kærlighed, og forældrene har haft overskud til at give megen opmærksomhed og stimulering. Samtidig har der også været – mere eller mindre – udtalte krav og forventninger til det første barn, og dem kan det undertiden føles som et pres at leve op til, siger Margrethe Brun Hansen.

Dorthe og Susanne er tvillinger: Det var nok for os at have hinanden

Den typiske lillesøster

- Den mindste i familien vil typisk få videre grænser og få lov til mere end den førstefødte, fordi forældrene som mere rutinerede også slapper mere af.

Nummer to i familien har også en anden frihed til at vælge sin egen rolle. Storesøster er ofte ”den pæne pige”, der lever op til familiens forventninger, så den plads er optaget. Derfor er lillesøster tit lidt rebelsk, forklarer Margrethe Brun Hansen.

Det typiske mellembarn

– Det mellemste barn er det, der er sværest at beskrive. Måske kan man sammenligne det med det danske sommervejr. Hvis vi taler om en søster mellem to brødre, vil hun ofte få rollen som diplomat: Hvordan kan vi forlige to modsatrettede ønsker fra storebror og lillebror? Konsekvensen er, at hun senere typisk bliver den vægelsindede, der har svært ved at træffe en beslutning. Hun får sværere ved at mærke sig selv og skære igennem. Men når først hun har truffet en beslutning, kan hun være meget stædig. Hun vil aldrig tage en konflikt for at forsvare den, men vil snarere lukke sig inde, siger Margrethe Brun Hansen.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også