sociale medier
Se, lyt & oplev

Teenagebørn på sociale medier: ”Vi tror ikke, det kan være så slemt – men det ER slemt”

25. januar 2017
af Camilla Wass
illustration: Sisterbrandt
Som ekspert i sociale medier følger Lykke Møller Kristensen sine teenagebørns online færden ganske tæt. I to uger kiggede hun væk – og mere skulle der ikke til, før hendes søn var havnet i kløerne på en pædofil, mens hendes datter var blevet udsat for grov mobning.

Sociale medier:

Det kommer SLET ikke bag på mig, at der florerer så mange nøgenbilleder blandt unge lige nu. Jeg har interviewet over 100 børn og unge, og næsten alle de piger over 14 år, jeg har talt med, har delt et billede af sig selv. For det meste er det kun barmen, de har delt – men de HAR delt noget, og flere af pigerne har været så ærlige at fortælle, at det handler om, at de gerne vil være populære.

Lykke Møller Kristensen er lige kommet ind med morgentoget fra Jylland og har en travl dag i hovedstaden foran sig. Hendes nye bog ”Børn & sociale medier” udkommer på et tidspunkt, hvor debatten om unge, der mod deres vilje får delt nøgenbilleder på nettet, kører for fuldt drøn. Vi når lige at klemme en kaffe på fortovscafé ind i programmet, inden Lykke skal i studiet hos Radio24syv og tale om nøgenbilleder.

– Nøgenbillederne er et af mange eksempler på, at den digitale generation bruger alle de muligheder, medierne giver dem. De ER medierne selv – og de er hele tiden på vej, fortæller Lykke og lægger et eksemplar af sin bog på cafébordet. Bogen er tænkt som en førstehjælps-håndbog til voksne, der gerne vil forstå de unges digitale virkelighed. Og det er der hårdt brug for, mener Lykke.

– Vi kan slet ikke sætte os ind i, hvor HÅRDT de unge skriver til hinanden, hvor let det er for dem at dele nøgenbilleder – og hvor lille en privatsfære de har. Private beskeder bliver i ét væk sendt videre til andre. Vi tror ikke, det kan være så slemt – men det ER slemt. Og det giver enormt stress i de unges liv.

Fyrene truer på sociale medier

Hvorfor er der så mange nøgenbilleder af unge på de sociale medier?

– Nøgenbilleder er blevet en handelsvare, og for pigerne handler det blandt andet om at få følgere på Instagram. Ude i lokalområderne er det tit sådan, at nogle få piger har etableret sig som ”dronninger” på Instagram. Når der så kommer flere og flere piger på banen, så skal der hele tiden lidt mere til for at holde fast i sine følgere. Først viser pigerne måske kavalergang og får nogle positive reaktioner på det – og så er der ikke så langt hen til at vise brysterne frem også, forklarer Lykke.

Hun fortæller, at pigerne ofte bliver lokket til at tage lidt mere tøj af.

– Fyrene skriver til pigerne ”bagom” og kan også finde på at true dem: ”Jeg siger til alle, at du har været i seng med ham dér, hvis du ikke lægger et topløs-billede op ...”. Men ofte er det også PIGER, der sender afklædt-billeder af hinanden videre.

Hvorfor gør pigerne det?

– Nogle gange starter det lidt uskyldigt med, at der er en pigegruppe, der sover sammen – og når en af pigerne står i trusser og er på vej i seng, tager man for sjov et billede af hende og lægger det ud på de sociale medier. Herfra ryger billederne hurtigt videre til nogle af de lokale grupper. Og så er det pludselig ude i frit flow på de sociale medier, forklarer Lykke.

Sociale medier med til middag

Ud over at være ekspert i børn og unges adfærd på de sociale medier er Lykke mor til to teenagere, der er i fuldt sving på de sociale medier. Og med mor som ekspert på området må ungerne finde sig i, at Lykke spørger ind til deres online liv hver aften, når familien er samlet ved middagsbordet.

– Har du spist din madpakke, hvordan gik det til gymnastik, og hvordan har din dag været på de sociale medier? Mine børn er ved at BRÆKKE sig over mig, men deres liv på de sociale medier er jo lige så meget en del af virkeligheden som alt det andet, de oplever. Men selv om jeg er så opmærksom, kommer MINE børn OGSÅ galt af sted på de sociale medier. Og det er en vigtig pointe – for rigtig mange forældre tænker, at det jo ikke er noget, MIT barn bliver udsat for. Men jo, det kan ske for alle.

LÆS OGSÅ: Derfor elsker du likes på sociale medier (også selvom du ikke selv ved det)

Lykke véd, hvad hun taler om. For to år siden mistede Lykke sin mor, og der var lige en kort periode på et par uger, hvor hun ikke fik spurgt så meget ind til sine børns digitale liv, som hun plejer.

– I løbet af kort tid begynder min datter at ændre sig. Hun bliver indadvendt og ulykkelig, og det kommer meget pludseligt. Da hun fortæller mig, at der sker noget på de sociale medier, der gør hende ked af det, er det let for mig at gennemskue, at hun simpelthen bliver mobbet på de sociale medier. Der er nogle børn, der har set sig sure på hende og har lavet en hadegruppe, der hedder hendes navn, fortæller Lykke.

Sønnen forfulgt af pædofil

Mens Lykke er i gang med at tale med datterens skole og med kammeraternes forældre, havner hendes søn også i problemer.

– Min søn bliver i en meget kort, men virkelig hardcore periode forfulgt af en pædofil på nettet. Det starter med, at min søn skriver på Facebook, at hans mormor er død. Så er der en sød italiensk pige, der kontakter ham: ”Hey you look nice”, skriver hun. ”Thanks”, svarer han – og så er kontakten etableret. Pludselig er det ikke længere en sød italiensk pige, der skriver til Lykkes søn, men en mand, der prøver at true ham til at udlevere nøgenbilleder.

– Han bliver truet med, at min datter og jeg skal dø, hvis han ikke sender de nøgenbilleder af sted. Vi går til politiet, og selv om de er søde og tager sagen alvorligt, så oplever vi også, at de ikke rigtig ved, hvad de skal gøre.

Lykkes børn er i dag kommet over de voldsomme oplevelser og færdes mere varsomt på de sociale medier.

– Min søn er holdt op med at svare på beskeder fra folk, han ikke kender, og min datter er også blevet mere bevidst. Og jeg har talt med en masse børn, unge og forældre, der har haft lignende oplevelser. Det er SÅ vigtigt at få alt det, der sker på de sociale medier, frem i lyset og ind i hverdagen. Jeg kan godt glemme at spørge mine børn, om de har renset ører – men jeg glemmer aldrig mere at spørge ind til, hvordan deres dag har været på de sociale medier, smiler Lykke.

LÆS OGSÅ: Derfor er vi så grove på Facebook

Hvor går din grænse for, hvor meget du blander dig i dine børns digitale liv?

– Jeg går ikke ind og læser i deres indbakker. Det dér med at møve sig ind bagom og lure, dét tror jeg ikke på. Vi træder jo ind i de unges privatsfære, når vi følger med på sidelinjen, men vi bliver også bare nødt til at se i øjnene, at det handler også om at turde være sårbar sammen med sine børn og sige: Jeg vil gerne vide lidt om den verden – for det er DIN verden.

Råder du dine egne børn til at lade være med at sende nøgenbilleder?

– Ja, det gør jeg da. Og det overrasker mig meget, at mange unge slet ikke er klar over, at det er ULOVLIGT at have nøgenbilleder af andre liggende på sin computer – eller at sende billederne videre, medmindre man har fået tilladelse til det. Faktisk synes jeg, det er helt vildt, at de unge ikke véd, de slet ikke MÅ dele de her billeder.

https://imgix.femina.dk/1701_sociale_medier_ekspert.jpg

Lykke Møller Kristensen, 44, er journalist, forfatter og rådgiver i sociale medier og har i august 2016 udgivet bogen ”Børn & sociale medier”, der er en førstehjælp til alle forældre med børn og unge på de sociale medier. Lykke er mor til en pige på 15, en dreng på 14 og en pige på 10. Læs mere om bogen på Boernogsocialemedier.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også