https://imgix.femina.dk/media/article/1345-syv-kloge-krimier.jpg
Se, lyt & oplev

7 krimier der gør dig klogere

8. november 2013
af Mette Rou Lund
Bliv klog, mens du læser spændende krimier! Lyder det for godt til at være sandt? Slet ikke! FEMINAs kulturredaktør Mette Rou Lund har fundet 7 gode krimier, som har alt, hvad der skal til for at være en god krimi, men som også gør dig klogere på andre kulturer, kunst, videnskab og meget andet. Så du kan med god samvittighed smække benene op i sofaen og læse løs i krimier.

Farlig viden om vacciner
Sissel-Jo Gazan er mester i at kombinere et spændende krimiplot med et indblik i den akademiske verden og de temaer, man begraver sig i som forsker. Hun gjorde det først med krimien "Dinosaurens fjer", hvor hun brugte viden fra sit biologispeciale, og nu også med Svalens graf (Gyldendal), hvor den unge forsker Marie Skov og politibetjenten Søren Marhauge nægter at tro, at Maries immunologi-professor begik selvmord. Det er et kritisk blik på medicinalindustrien, kommercielle interesser i forskning og børnevacciner i Afrika. Jeg havde aldrig hørt om DTP-vacciner, anede ikke, hvad en ficha var, og kendte ikke til Propofols effekt, før jeg læste krimien "Svalens graf". Men Sissel-Jo kan skrive så intenst om epidemiologisk forskning, at man får lyst til at trække i kitlen og bruge et år eller 10 på at nørde med det.

Grådig jagt på råstoffer
Forfatter Helle Vincentz er erhvervsjournalist, og det er tydeligt i hendes valg af emner. Hendes første krimi, "Den afrikanske jomfru", handlede om olieindustriens korrupte færd i Afrika, den næste krimi, "Den filippinske pirat", handlede om piratkapringer. Den aktuelle krimi Nukaakas kabale (Rosinante) handler om stormagternes jagt på Grønlands råstoffer. Nukaaka Nielsen er chef i Grønlands råstofdirektorat, og hun afgør, hvem der har adgang til råstofferne. Et mord bliver begået, nogle prøver at holde kineserne væk, men hvem? Hovedpersonen fra de foregående krimier, forretningskvinden Caroline Kayser, har en fælles fortid med Nukaaka, og hun bliver indblandet i sagen. Krimien viser, hvad der sker, når politiske og økonomiske giganter handler, så det har konsekvenser for almindelige mennesker.

LÆS OGSÅ: Julia Lahme anbefaler: 3 svenske krimier

Kunst og kvindemord

Forfatter og tidligere CNN-journalist Daniel Silva skriver ikke bare krimier for at underholde – hans ambition er to catch history in act. Han tilbringer hvert år længere tid i Europa og Mellemøsten for at researche på sine bøger om den israelske kunstkonservator og efterretningsagent Gabriel Allon, der er Bill Clintons yndlingsromanfigur. I Silvas krimier får man et indblik i situationen i Mellemøsten og i kunst. I den aktuelle krimi Den faldne engel (Rosinante) har Gabriel Allon søgt tilflugt i Vatikanet, fordi han skal restaurere et værk af Caravaggios. Han får brug for sine opklaringsevner, da en kvinde bliver fundet død under Peterskirkens kuppel. En kvinde, der arbejdede på en sag, som den katolske kirke ikke vil have frem i lyset. Til foråret udkommer Silvas roman "The English Girl" på dansk.

Sandheden om en mor
I krimien Evas sidste ansigt (Politikens Forlag) af Øbro og Tornbjerg bliver en ung kvinde skudt i en trappe-opgang i Sankt Petersborg. Hun er kollega til den danske journalist Jakob Wilder, og de var i gang med en afslørende dokumentarfilm. Et foto taget i Leningrad i 1972 med profileringsekspert Katrine Wraas mor, Eva, i selskab med tre interessante mænd dukker op i forbindelse med Jakobs research. Katrine Wraa kaster sig sammen med Jakob ud i at afsløre sandheden om mordet, og det bliver også en jagt på sandheden om forældrene. Forfatterparret Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjerg serverer et krimiplot, som gør læseren klogere på forholdene både i det ældre og i det moderne Rusland, og det indebærer (ikke overraskende) et indblik i omsiggribende korruption.

Islandsk landsby(u)hygge
Før du besøger en by, skal du læse krimifiktion fra området – så ved du, hvad der sker. Det er den store skotske krimiforfatter Ian Rankin, der har sagt det. Når man læser krimier af den islandske forfatter Arnaldur Indriðason, får man netop et indblik i islandsk mentalitet, natur og samfund. Forfatteren har sagt, at han selv er drevet af, at han ønsker at forstå sin far og den islandske historie, og at der ikke står krimier i hans egen reol, men derimod digte og islandske sagaer. I krimien Mørke strømme (Rosinante) forsvinder Indriðasons sædvanlige hovedperson, melankolske kriminalinspektør Erlendur Sveinsson, sporløst. Erlendurs kvindelige kollega Elinborg, må både søge efter ham og opklare mordet på en ung mand, hvilket fører hende til en lille islandsk landsby, hvor ingen er særlig interesserede i at tale med en politikvinde fra Reykjavik.

Kierkegaards hverdagsliv
Det er 200 år siden, han døde, men i krimien Kierkegaard-mysteriet (Rosenkilde og Bahnhof) af Thom Satterlee kan vi komme tættere på forfatteren, filosoffen og teologen, der stadig fascinerer verden. I krimien arbejder hovedpersonen, amerikanske Daniel, som oversætter på Kierkegaard Forskningscenter i København. Chefen, der også er Peters eks, dør, og et Kierkegaard-manuskript forsvinder. Vi får ikke noget detaljeret indblik i Kierkegaards filosofi i krimien, men vi får mere at vide om, hvordan den verdensberømte filosof levede, og krimien tager os på bedste guide-vis på rundtur i både det nutidige og fortidige København. Det hele er udarbejdet med den amerikanske forfatters vinkel på Danmark og danskerne.

Dommedag a la Dan Brown
Der er meget mere end krimiplot at hente i Dan Browns krimier om symbolforskeren Robert Langdon, der løser mysterier knyttet til berømte værker inden for kunst og litteratur. I den fjerde i rækken, Inferno (Hr. Ferdinand), skal Langdon redde verden fra en kunstig virus (no pressure ...), og det hele foregår i Italien, hvor Langdon naturligvis er i selskab med en nydelig dame. Krimien er inspireret af Dantes episke digtning, og plottet giver et indblik i Dantes indflydelse på den moderne verden. Konspirationsteorier blander sig med fakta og fiktion i Dan Browns krimier, og han er mester i at flette det hele sammen i en underholdende haps. Hvis man vil ske-mades, kan man vente til filmatiseringen af "Inferno", der som altid har Tom Hanks i hovedrollen som Robert Langdon – men den er først sat til at have premiere i 2015, så læs nu krimien først.

LÆS OGSÅ: 3 bøger om mænd du godt vil lære at kende

Læs også