https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/utroskab-prim.jpg
Kærlighed og sex

Kom videre efter utroskab

6. november 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Hvad gør man egentlig, hvis ens partner er utro? Stopper man forholdet på stedet? Er det bedre at tilgive? Kan man nogensinde stole på ham igen? Det er ikke sjovt at føle sig snydt og bedraget, men den gode nyhed er, at der faktisk er et liv efter utroskaben…

Hvad gør man, hvis ens bedre halvdel er utro? Hvordan håndterer man det? Spørgsmålet er evigt aktuelt her i Danmark, hvor undersøgelser viser, at utroskab forekommer i mere end hvert tredje forhold, og det bliver jo desværre næppe mindre aktuelt af, at vi nærmer os årstiden for julefrokoster.

Men også i andre lande oplever man selvfølgelig utroskab. Også i Amerika, og derfor er det amerikanske kvinde-website Ivillage.com gået sammen med psykologen Elizabeth Lombardo og familieterapeuten Lisa Paz og har lavet en guide til, hvordan du bedste kommer videre efter at være blevet ramt af utroskab.

Du kan se 10 af deres råd her i artiklen - og få de sidste med, hvis du klikker hér

1. Få grædt ud!
Det er hårdt at føle sig bedraget og måske endda ydmyget. - Ikke mindst når den, der har gjort det, er den, du ellers elsker og stoler på. Erkendt, at det er rigtig hårdt og giv dig selv lov til at gå igennem både raseriet og sorgen. Det er helt ok!

2. Slå koldt vand i blodet!
Selvom det sikkert er voldsomt fristende, så styr lysten til at hænge din partner ud på facebook, svine ham til overfor vennerne eller ringe og fortælle det hele til hans mor. Når man er såret og vred på samme tid, tænker man ikke særligt rationelt, og kan nemt komme til at sige noget, man senere vil fortryde.

3. Pas på dig selv
Vær opmærksom på, at det er rigtig, rigtig hårdt at gå igennem en sorg-proces som den, du er på vej igennem. Hvis du i forvejen er stresset på arbejdet eller kæmper for at få en travl hverdag til at hænge sammen, kan det være dét, der tipper læsset og gør, at du for alvor bliver syg. Så vær god ved dig selv. Få sovet, hvis du kan. Spis noget sund mad, løb en tur… Gør i det hele taget noget godt for dig selv.

LÆS OGSÅ: Sexologen: Sådan undgår du utroskab

4. Få de slibrige detaljer
Det kan gøre voldsomt ondt at spørge ind til alt, hvad din utro partner foretog sig med sin udenoms-affære, men i følge de to eksperter er det alligevel en god ide at få sat sig overfor hinanden og så få tingene på bordet. Ellers vil du blive ved med at gå og tænke på, om de mon gjorde dit og sagde dat. Hvad de egentlig gjorde, og hvor. Spar dig selv for alle tankerne, og få realiteterne på bordet én gang for alle, så I begge kan komme videre.

5. Fortæl det ikke til alle og enhver
Vi kvinder er rigtig gode til at dele. Måske en gang i mellem for gode. Nøjes med at fortælle om alle dine tanker og oplevelser til et par tætte veninder, du kan stole på. Hvis du og din partner på sigt ender med at blive sammen, kan det blive ekstra svært for jer begge, hvis du har fortalt alle detaljerne til hele jeres fælles netværk.

6. Drop detektiv-tankerne
Selvom det er fristende, fordi man jo bare føler, at man MÅ kende den fulde sandhed, så lad være med at gå igennem alle din partners gamle sms'er, mails, telefonopkald mm. Det, du måske frygtede, er jo sket, så lad være med at vikle dig selv ind i mere paranoia og flere tvangstanker. Forhold dig til det, der er sket, og kom så videre fremad i stedet for at hænge fast i det skete.

7. Overvej professionel hjælp
Hvis tankerne bliver ved at køre rundt i dit hoved, så overvej at opsøge noget professionel hjælp. En coach, en psykolog, en terapeut… Selvom du har verdens bedste veninder, så er det sjældent det samme som at lade en nøgtern og objektiv person komme med deres vurderinger.

8. Hold igen med alkoholen
Det kan være yderst fristende at forsøge at drukne sine sorger i alkohol, men de to eksperter fraråder mere end et glas eller to. Drikker du mere, bliver du nemlig mere depressiv, og det forværrer kun din sorg og vrede.

LÆS OGSÅ: Pernille Aalund: Jeg satte min kæreste fri

9. Acceptér at det tager tid!
heldigvis er det ikke bare en kliche at tiden læger alle sår. Det gør den. Og allerede efter nogle måneder, vil du sikkert kunne mærke, at sorgen ikke er så dyb og udtalt, som den tidligere har været. Men du er stadig følelsesmæssigt godt forslået, og det kan sagtens tage længere tid end nogle måneder at finde helt tilbage til den, du var. Acceptér, at der vil være gode dage og dårlige dage, men at det overordnet set bliver bedre og bedre.

10. Beslut dig for om I skal gå fra hinanden
Når det første chok er fordøjet og I er kommet forbi de værste skænderier, så står spørgsmål tilbage: Skal I blive sammen? Hvis I stadig elsker hinanden, virker det jo oplagt, men kan du stole på ham igen? Og kan du tilgive ham? eksperterne foreslår, at du tænker tre ting godt igennem, før I fortsætter jeres liv sammen:

* Hvor godt er jeres forhold?
Var han dig utro, fordi jeres forhold reelt har været slut i lang tid, men I bare ikke har fået sat ord på, eller var der slet og ret tale om en smutter, som ikke vil ske igen, fordi I reelt elsker hinanden og har det godt sammen?

* Fortryder han?
Virker det som om, at han oprigtig talt er ked af det, han har gjort, eller har du mest af alt indtryk af, at han ville gøre det igen, hvis han fik muligheden?

* Kan du tilgive ham?
Hvis du føler, at du ikke vil kunne stole på ham igen, så er chancen for at I igen får et godt forhold også meget spinkel. Du vil ikke kunne leve med mistroen - og det vil han heller ikke. Men det kan være svært at nå frem til tilgivelsen, så måske I skal overveje lidt professionel hjælp, hvis I beslutter jer for at blive samme?...

Læs også: Hvor ærligt er dit forhold?

Forskere: Det vil mænd ha'!

Eller hvad med: Er han ved at forlade dig?

Læs også