https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/billeder-2015/marts/pf1prim.jpg
Kærlighed og sex

Hvor meget skal man gå på kompromis for kærligheden?

9. marts 2015
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
”Du bruger for meget tid med vennerne. Med facebook. Med fodbolden. Med fjernsynet!” Lyder det bekendt? I rigtig mange parforhold sætter vi regler og begrænsninger op for hinanden og nogle gange er det også helt fint. Men ikke altid. Bliv klogere på de gode og dårlige kompromiser her..

I tv-serien 7-9-13, der lige nu kører hver mandag aften på DR1, kan man følge en række par, som prøver at få deres forhold til at fungere - på trods af den bagage, de hver især har med, og på trods af de kompromiser, de hver i sær må indgå for at få parforholdet til at fungere.

- Det er en rigtig god dokumentar, som giver et indblik i, hvor meget vi gerne vil gå på kompromis med for kærligheden, fortæller parterapeut, sexolog og indehaver af Websexolog.dk Maj Wismann. Gennem sin praksis har hun stor erfaring med, hvad der er de store udfordringer i danskernes parforhold og netop dét med at gå på kompromis kan fylde rigtig meget.

Ethvert parforhold har sine kompromiser

- Det er jo klart, at dét at være i parforhold også indebærer et grundlæggende kompromis. Man opgiver jo sit singleliv og afgiver dermed retten til f.eks at gå ud og være sammen med andre. I det hele taget består et parforhold jo af dig, mig og os - og nogle gange vil "os" kræve, at den enkelte indgår et kompromis eller giver afkald på nogle ting og det er helt normalt, fortæller Maj Wismann til Q.

Men der kan også ske det, at der kommer så mange kompromiser, at det skaber ubalance i forholdet. At den ene part får forringet sin livskvalitet, fordi dét, der betyder noget for vedkommende, pludselig ikke kan lade sig gøre længere.
- I den situation må man huske på, at man altid har et valg. Hvis et kompromis er urimeligt eller forbyder dig at gøre noget, som er en vigtig del af dig, så holder det ikke i længden. Man skal jo grundlæggende være glad og tilfreds for at få parforholdet til at fungere - og det gælder begge parter i forholdet, siger Maj Wismann.

>> 101 myter om parforholdet af Tim Ray. Køb bogen her:

Hvad ligger bag kompromiset?

De fleste parforhold vil nok kunne nikke genkendende til, hvordan hverdagen kan gå op i travlhed, logistik, børn, fritidsinteresser og hvad, der nu ellers fylder kalenderen ud. Det giver os ofte et behov for noget alenetid, men det giver os også behov for at være sammen, og det glemmer vi desværre tit.

- Vi er så pressede i vores parforhold efterhånden, at når vi kommer hjem, så orker vi ikke andet end at dejse om i sofaen og så sidde med hver vores mobil eller computer og se hver vores tv-program, tjekke facebook eller hvad vi nu bruger tiden på. Det er også helt fint engang i mellem, men er det sådan hver aften, så glider vi længere og længere væk fra hinanden som par. Vi mister nærværet, forklarer Maj Wismann, og henviser til foredragsholder og forfatter Jon Kjær Nielsen, som i en artikel om arbejdsglæde i parforholdet formulerer det således:

- Hvornår skal man mærke, hvordan kæresten har det, hvis man har næsen i indbakken? Hvordan fanger man de små signaler om, at nogen har brug for et kram, et klap bagi eller bare, at man viser interesse, hvis man er i gang med at diskutere politik på Facebook, eller se den seneste video med dyrebørn?, spørger han.

Sidder vi dér i hver vores ende af sofaen og længes efter nærhed, efter et kram og efter at blive elsket, set og anerkendt, så bliver det svært at gå på kompromis. Det bliver svært at acceptere, at manden går til fodbold tre gange om ugen, hvis man selv sidder og savner at være sammen med ham.

>> Få førstehjælp til parforholdet med Maj Wismanns online kursus "Jeg elsker dig, men jeg er så træt af at skændes." Få mere info her.

Kan ikke sætte ord på

- Lige præcis dét er et rigtigt stort problem. Alle vil jo gerne elskes og føle sig anerkendt. Føler du ikke det over en længere periode, så går parforholdet galt, og desværre er vi ikke særlig gode til at tale om følelser. Vi savner og vi længes efter vores partner, men vi kan ikke rigtig finde ud af at sætte ord på det, og i stedet ender det så med forbud, krav og dårlige kompromiser, som ender med at gøre os endnu mindre glade, end vi var i forvejen.

Rådet fra Maj Wismann er derfor at gøre sig umage med sit parforhold. Være bevidst om, at det også kræver noget af dig at være i et godt forhold. Gå uden om fælderne med lige at bruge de 5 minutters pause efter maden eller over aftenkaffen til at tjekke facebook eller mail og tal i stedet sammen. Fortæl om jeres dag og lyt til hinanden. Hold lidt i hånd.

- Hvis man grundlæggende har det godt som menneske, bliver man også meget mere rummelig, og så er der måske slet ikke behov for en masse kompromiser, slutter Maj Wismann af.


Artiklen indeholder affiliate-links

Læs også