https://imgix.femina.dk/media/article/skaenderier.jpg
Kærlighed og sex

Guide: Sådan undgår I skænderier i parforholdet

5. april 2015
af Nadia Laas Hansen
Ender du og din partner ofte med at skændes, når I taler sammen? Her får du 14 råd til at lære den gode samtale.

Den gode dialog. Uden forhindringer, fornærmelser og alt det, der bliver sagt mellem linjerne. Eller bare med kropssproget. Det kan være en udfordring at få talt om sine følelser med sin partner. Ofte bliver det egentlige budskab nemlig bremset af misforståelser og uhensigtsmæssig kommunikation.

>> Vil du gerne blive bedre til at lytte? Denne lydbog guider dig sikkert igennem kunsten at lytte.

Snup derfor par- og psykoterapeut Carl-Mar Møllers bedste råd til den gode samtale. Ifølge ham er meningen med samtale, at kontakten mellem to mennesker skal blive til større tilfredsstillelse for begge parter. Og forudsætningen for at få et dybt og givende forhold til sin kæreste såvel som andre mennesker er, at begge parter netop kan gå fra samtalen og føle sig som bedre mennesker. Sker det ikke, vil man efterhånden miste lysten til samtale.

Her har du 14 råd til den gode samtale:

1. Hvad du siger, er din opfattelse af situationen. Acceptér, at din kæreste har en anden mening og nedgør aldrig din kærestes mening. Sig aldrig sætninger som: ”Det passer ikke. Det er ikke rigtigt. Det er løgn.”

2. Når kæresten er færdig med at sige noget, så giv respons, før du begynder at tale videre. Respons er at gentage det centrale i det, der er blevet sagt eller på anden måde sikre sig, at den anden føler sig forstået.

3. Du må ikke manipulere ved at skifte emne. Man skifter først emne, når begge parter er parate til det. Hvis man skifter emne midt i det hele, er det en afvisning af kæresten.

4. Man skal så vidt muligt kunne dokumentere eller bevise det, man siger eller påstår. Det må ikke alene basere sig på fornemmelser.

5. Stil konkrete krav i stedet for at bebrejde.

6. Man kan have brug for at gentage en historie flere gange for at få den ud af systemet. Spørg evt. din kæreste, hvordan han eller hun har det med, at du i en periode taler meget om det samme.

7. Brug aldrig udtryk som: ”Det ved du da godt. Det har jeg jo sagt.”

8. Prøv ikke at trække din egen sandhed ned over hovedet på kæresten. Fortæl i stedet om dine tanker, eller hvad du selv har gjort, og lad kæresten bruge det som inspiration.

9. Hvis kæresten er vred eller ked af det, må du aldrig sige: “Slap nu af ”, “Nu skal du ikke blive vred” eller hurtigt komme med en undskyldning. Du bremser for kærestens følelser, og du risikerer at vedkommende bliver endnu mere vred eller ked af det. Lyt i stedet til det følelsesmæssige tordenvejr, og det vil hurtigt drive over.

10. Jeg vil gætte på, at 95% af de gange, du bliver såret eller vred i et kærlighedsforhold, drejer det sig om uvidenhed eller en misforståelse fra din kærestes side. Ofte ved kæresten først, at du er vred eller ked af det, hvis du viser det meget tydeligt eller siger det.

Læs også: Hvor meget skal man gå på kompromis for kærligheden?

11. Forvent ikke, at din kæreste forstår dig fuldt ud, selv om I kender hinanden godt.

12. Tal meget om det, der går godt i jeres forhold. Det vil gøre det lettere at tale om de problemer, der også er. Der er problemer i alle forhold. Det er hårdt arbejde at vedligeholde kærligheden.

13. Læg mærke til, om I taler lige meget. Den, som taler mest og har en tendens til at styre samtalen, skal stille den anden spørgsmål og bede ham eller hende fortælle om sine følelser, så begge parter taler lige meget om sig selv. Sker det ikke, mister den mindst talende lysten til samtalerne.

14. Ingen har opskriften på sandheden.

https://imgix.femina.dk/abo-q.jpg

Læs også