Vintergaek
Stil

Forårsbebuderen: Vintergækker i massevis

27. januar 2017
af Jytte Boch
Fotos: Jytte Boch m.fl.
Vintergæk er en trofast forårsbebuder. En taknemmelig plante, som du let kan formere.

Der findes omkring 20 forskellige arter vintergækker, der igen har flere hundrede forskellige sorter. Er man blevet forelsket i de hvide klokker og vil samle på dem, kan sæsonen spredes over mange måneder fra oktober til maj. Vintergæk kan blive 10-15 cm høj. De grønne blade sidder overfor hinanden i par. De er 4-7 mm brede og ca 10 cm lange.

Mens du nyder vintergækkerne udenfor, kan du drive foråret frem indenfor. Se mere her

Formering af vintergæk

Vintergækker helst stå uforstyrret under grene og nedfaldent løv. De elsker kølige, let skyggefulde steder og er flot under store træer og busketter, i stenbedet og græsplænen samt i bede med blandede forårsløg. De trives i næsten al slags havejord, men har det ikke godt sammen med bunddækkeplanter med et for kraftigt rodnet.

Vintergækker formerer sig både ved frø og ved at sætte nye sideløg. Frøene er for tunge til at flyve, så de spirer i nærheden af moderplanten. Vintergækker danner efterhånden tætte tuer, ognår der ikke er mere plads ved siderne, danner de nye løg oven på de andre og kan på den måde kvæle de nederste. Derfor har tuer af vintergækker godt af at blive gravet op hvert tredje eller fjerde år og delt, så løgene kan blive genplantet i små grupper eller enkeltvis for at få mere plads til at brede sig.

Sådan gør du

Når der kommer flere blade end blomster, er det et tegn på, at løgene står for tæt, så de ikke kan udvikle sig og blomstre. Grav tuerne op, og del løgene, når vintergækkerne er afblomstrede og stadig står med blade – er de først visnet ned, er det sværere at finde frem til alle løgene. Skil løgene ad med fingrene, og plant dem igen i mindre klumper. Vand grundigt bagefter.

Du kan også plante dem i potter med henblik på at tage dem ind senere på året. Grav de nyplantede potter ned på et skyggefuldt sted under et lag sand, og tag dem så indendørs ved nytårstid, hvor du kan drive blomsterne frem ved 8-10 grader. Efterfølgende kan du lægge løgene ud i haven igen.

Vintergæk og gækkebreve

Man mener, at vintergæk har sit navn, fordi den driver gæk med os og får os til at tro, at det er forår midt om vinteren. Af samme grund vedlægger man en vintergæk i påskens gækkebreve. Gæk knyttes til verbet "at gække" i betydningen "at vildlede". "At drive gæk med" er "at spille et puds", som gækkebrevet jo også er et forsøg på.

Du kan få inspiration til gækkevers her

Læs også