opskrift
Stil

Ti ting du ikke vidste om asparges

12. juni 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive
Foto: Shutterstock
Det er sæson for sprøde asparges netop nu. Her er 10 ting du måske ikke vidste om dem

De findes både i hvide og grønne varianter, og det er netop nu, du skal have fat på dem.

Mangler du inspiration til, hvordan du får flere asparges ind i din madlavning, så kan du finde en masse opskrifter lige her.

Asparges er nemlig i sæson, og de er sprødest og mest smagfulde netop nu.

Magasinet Mood, som Føtex står bag, har samlet følgende 10 sjove facts om asparges:

1 Asparges er blevet spist i mange tusinde år. De første blev faktisk indtages i Egypten for 20.000 år siden.

2 De optræder i den kendte kogebog De Re Coquinaria fra det tredje århundrede.

3 Tidligt fandt man ud af, at asparges havde en mærkværdig påvirkning på urin. I 1702 bemærkede Louis Lemery, som var fransk kemiker og botaniker, at asparges gav en 'beskidt og ubehagelig lugt'.

4 Grunden til, at din urin kan lugte sært efter indtagelse af asparges, er, at nogle stoffer i asparges udvikler ammoniak og sulfurholdige affaldsstoffer. Det får urinen til at lugte svovlagtigt.

5 Det er faktisk dine gener, som afgør, om du kan lugte den ubehagelige aspargeseffekt i urinen.

6 Det land, der producerer flest asparges, er Kina.

7 Asparges er ret sunde. Der er gode fibre, vitaminer, kalk og folsyre i.

8 Vi spiser primært asparges, når de er helt nye. Begynder de at blomstre, bliver de lidt seje i konsistensen.

9 Aspargesens hovedstad er den tyske by Schwetzingen. Hvert år afholdes der nemlig en aspargesfestival, hvor en særlig aspargesdronning bliver kåret.

10 Husk, at de grønne asparges, som vokser over jorden, skal have roden knækket af. De hvide, som vokser under jorden, skal skrælles fra lige under hovedet til roden, når de gøres klar.

Kilde: Mood

Læs også