Skilsmisse
Kærlighed og sex

Sådan fortæller I børnene om jeres skilsmisse

27. juli 2017
Torsdag, 27. juli 2017 - 12:00 (udgivet første gang maj 2011) - af Lisbeth Madsen, Alive.dk. Foto: Panthermedia
Det er utvivlsomt en hård situation. Men hvordan får I bedst fortalt jeres børn om jeres skilsmisse?

Sådan fortæller I børnene om jeres skilsmisse

Hvis mor og far laver pandekager til børnene en søndag formiddag, for derefter at sprænge bomben om en forestående skilsmisse, så kommer børnene sikkert aldrig til at kunne spise pandekager igen. Det fortæller Ruth Juul, der er souschef og underviser i Center for Familieudvikling.

- Der kan ikke strøs sukker på, når I fortæller, at I vælger at lade jer skille. Det er en alvorlig situation for børnene, hvor I som de voksne skal tage ansvar for at der er rum og rammer til at tage vare på børnenes reaktion. Og I kan ikke fjerne den ved at lægge op til hygge. I må tåle, at det vil være trist og sårbart for børnene, og I skal give dem rum til at fordøje det, siger Ruth Juul, der giver sine 4 råd til at få fotalt om skilsmissen på en bedst mulig måde:

1# I må ikke tale grimt om hinanden

Ruth Juul opfordrer til, at begge forældre på en rolig og enkel måde får sagt til børnene, hvad det er, der skal ske. Og der skal ikke placeres skyld hos nogen af forældrene, ligesom grunden til skilsmissen ikke skal involvere for mange detaljer.

- Det er ikke sikkert, at børnene skal involveres i, hvad der er årsag til skilsmissen, men de skal have en overskuelig og enkel forklaring. Der skal ikke være detaljeret skyldsplacering, siger Ruth Juul og fraråder kritik af den anden forælder:

- Ifølge en stor undersøgelse så synes børnene, at det værste er, hvis forældrene taler grimt til eller om hinanden. De elsker jo begge forældre, så børnene kan opleve det som krænkende, siger hun.

LÆS OGSÅ: 7 myter om skilsmisse

2# Fokuser på børnenes behov

Børnenes ve og vel skal være i fokus. Derfor skal forældrene lægge deres egne behov på hylden, finde hjælp andre steder og som sagt ikke involvere børnene i deres konflikt.

- Børn skal være en del af processen, ikke af konflikten. Det er I voksne, der skal træffe afgørelserne, og tage ansvaret for alles bedste. Børnene må aldrig være dem, der tager ansvaret for trivslen, siger Ruth Juul.

3# Forvent, at børnene går i sort

Når informationen om skilsmissen er givet, skal I som forældre ikke regne med, at børnene umiddelbart kan rumme meget andet. Men I kan godt skitsere, hvad der kommer til at ske af forandringer i den nærmeste tid.

- Børnene kan ikke rumme ret meget, lige når det bliver sagt, så I bør nøjes med kort at ridse op, hvad planerne er for den nærmeste fremtid. Lovmæssigt skal børn høres i forbindelse med bopæl, fra de er ti år, men det er forældrene, der skal stå ved roret og tage den endelige beslutning, siger Ruth Juul og forklarer, at børnene hurtigt kan føle, de skal være der for den ene forælder:

- Børnene har meget let ved at vælge at ville bo hos den forælder, de synes, det er mest synd for, også selvom det ikke er til deres eget bedste. Derfor skal den umiddelbare beslutning om bopæl ikke hugges i sten, men kunne tages op til revurdering senere, siger hun.

4# Hav tante eller en god ven med

Det kan være en god ide, hvis der er en tredje voksen, som kan være til stede, mener Ruth Juul.

-Det skal være en som børnene er trygge ved. For nogle børn kan klappen gå ned, så de ikke husker resten af det, der bliver sagt, og det har de måske brug for at tale med nogen om senere. For de voksne kan det også være rart og hjælpsomt at have en støtteperson og en medvandrer, en som kan tåle at være der, midt i følelserne.

Læs også