Donoræg
Kærlighed og sex

Marie fik et donoræg af sin søster: Man bliver så rørt og taknemmelig!

6. marts 2017
af Ida Königsfeldt, redigeret til web af redaktionen
foto: Nellie Møberg
Marie Mygind Damgaard vil aldrig kunne blive gravid på naturlig vis. I dag er hun alligevel mor til Emilie på to år, der er blevet til ved hjælp af donoræg, som Maries søster har doneret.

Marie Mygind Damgaard fik et donoræg af sin søster

Allerede som 14-årig fik Marie Mygind Damgaard den hårde besked om, at hun ikke kunne blive gravid. Marie er nemlig født med Turners syndrom, som er en genfejl, der bl.a. betyder, at hun ikke har udviklet æggestokke. Ikke desto mindre er Marie i dag mor til Emilie på to år, som er blevet til af et æg, som Maries lillesøster, Anna, har doneret.

Anna var bare 12 år, da Marie fik den nedslående besked, men da Anna hørte om muligheden for ægdonation, var hun hurtig til at melde ud, at når tiden kom, ville hun gerne donere.

– Og der sagde jeg: ”Ja, men vi er ikke særligt gamle endnu, så det er helt okay, hvis du ændrer mening.” Men hun har aldrig ændret mening. Det var bare noget, hun gerne ville gøre for mig, fortæller Marie.

Nogle år senere mødte Marie sin kæreste Morten, og allerede da hun var 23 og færdiguddannet, begyndte de at planlægge børn. De havde hørt om par, hvor der var gået fem-ti år, før det lykkedes, så de ville ikke for sent i gang. Og det viste sig, at Annas tilbud stod ved magt.

Var det ikke svært at tage imod?

– Jo, for jeg tænkte: Det skal hun da ikke … Men da hun blev ved med at sige, at det ville hun altså rigtig gerne, og at det også betød meget for hende, gik vi med til det.

Hård proces

Marie var igennem tre behandlinger og ægoplægninger, før hun efter et års tid blev gravid.

– For mig føltes det som lang tid. For man håber jo hele tiden, og hver gang det så ikke sker, bliver man jo rigtig ked af det. Så skal man lige samle sig selv op for at skulle i gang igen.

Udover det psykiske aspekt er fertilitetsbehandling er også rigtig hårdt at være i fysisk. Anna skulle tage hormoner i to uger før hver ægudtagning, og det samme skulle Marie for at gøre sin livmoder klar til ægget.

Hvordan havde du det?

– Jeg var både spændt og håbede, det lykkedes, men jeg havde også mange nedture og tænkte: Kan jeg overhovedet klare det her mere? For man kan jo mærke det på kroppen hver gang, og så skal min søster igennem det hele igen, og hvor mange gange kan man lade hende gøre det? Selvfølgelig vil hun gerne gøre det for mig, men det er også hårdt for hende. Og man bruger meget tid på det. Det var en hård periode. Men vi er også virkelig taknemmelige for, at det overhovedet kunne lade sig gøre – at der er denne her mulighed for at blive behandlet. I realiteten burde jeg jo slet ikke kunne blive gravid, så tænk, at det er lykkedes … Det er jo bare helt fantastisk!

Bare æg

For Marie har det aldrig været et problem, at det er hendes søster, der er ægdonor.

– For mig er det faktisk rigtig rart, at det er en, jeg kender og er tryg ved. Hvis Emilie har nogle spørgsmål på et tidspunkt, så kan jeg besvare dem. Jeg kan godt forstå dem, der vælger en anonym donor, men for mig har det været rigtig rart, at det var en, jeg kendte. Især når det er en søster, som virkelig gerne vil gøre det her for én, så bliver man bare så rørt og taknemmelig.

Er der slet ikke noget af dig, som tænker, at det også er din søsters barn?

– Nej, egentlig ikke. For det er mig, der har båret hende, og så snart jeg fik hende ud, fik jeg virkelig den der moderfølelse. Min søster er en super moster, men ikke andet. Selvfølgelig er der et lidt tættere bånd, men ikke et mor-datter-bånd. Anna har slet ikke følt de æg som sine børn, for hende er det bare nogle gener og nogle æg. Som hun selv siger, var det en helt anden følelse, da hun var gravid med sin søn, fordi hun selv bar ham og mærkede livet.

LÆS OGSÅ: Rune Klan er 40 år og barnløs: "Man er ikke et rigtigt menneske uden børn?"

Misundelse og taknemmelighed

Marie og Morten arbejder på at lave en lillebror eller -søster til Emilie, men da de har opbrugt deres tre behandlinger i det offentlige system, betaler de nu 35.000 kr. pr. behandling på en privatklinik. De har været igennem to behandlinger, igen med æg fra Anna, men begge gange uden held. I oktober aborterede Marie i sjette uge. Nu vil Anna gerne selv være gravid, og hun kan derfor ikke donere æg igen foreløbig.

– Der kan det være lidt negativt, at det er en donor, vi kender, for det er hårdt at se, at hun bare kan gøre det. Hvis jeg skal have en til med æg fra hende, skal jeg i hvert fald vente halvandet år. Men det ville jo også være urimeligt, hvis hun skulle sætte sit eget liv på pause for at hjælpe os.

Marie har i stedet snakket med nogle veninder, som hun håber vil donere – men hverken økonomisk eller følelsesmæssigt kan hun og Morten holde til at blive ved at forsøge.

– Jeg tror, vi giver det en eller to gange til, og så kan vi ikke mere lige nu rent økonomisk. Men det er sindssygt svært, når det er noget, man brænder så meget for. Især når man er i den alder, hvor éns omgangskreds bliver gravide.

Kan du lade være at blive lidt misundelig?

– Man bliver misundelig. Det gør man. Især lige efter aborten, der var jeg bare rigtig misundelig på alt og alle over, at det bare kunne lykkes for dem. At det bare var noget, de kunne. Vi kan jo ikke bare gå hjem og prøve igen.

Om ægdonation

Før ægudtagningen skal du i to uger dagligt stikke dig i maveskindet med et hormon, der stimulerer ægblærerne, og du skal møde på klinikken til undersøgelser fem gange. Selve ægudtagningen foregår, ved at lægen gennem skeden indfører en tynd nål i æggestokken. Ægblærerne tømmes for væske og suges ud. Du får smertestillende medicin. Det hele tager ca. 15 minutter.

Chancen for at få et barn ud af behandlingen er ca. 25 % for hver ægoplægning.

Aldersgrænsen for at modtage et donoræg er 45 år i Danmark. Hvis man vil donere æg, skal man være mellem 18 og 35 år.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der i 2015 var 404 påbegyndte behandlinger med donoræg og 97 forventede fødsler. Samme år blev der født 73 børn af danske kvinder, der har været i behandling med donoræg.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også