https://imgix.femina.dk/storage_1/media/article/1322-kvinder-er-magtliderlige.jpg
Svigermødre fra helvede

”Kvinder er magtliderlige i familien”

2. juni 2013
Af Sanne Huikær Christensen
Hele 7 ud af 10 kvinder kan ikke komme overens med svigermor, viste en britisk undersøgelse i 2010. Men hvad handler den ældgamle konflikt egentlig om? Og hvorfor er det netop svigermødre og –døtre, og ikke svigerfædre og –sønner, der tørner sammen?

- Det skyldes dybest set, at kvinder er magtliderlige i familien og i privatlivet i langt højere grad end mænd, som oftere er det på arbejdspladsen, lyder det fra parterapeut Martin Østergaard, som mener, at svigermoren i kraft af, at hun er det biologiske ophav til manden i midten, har en mulig magtposition over ham:

- Så længe, der kun er én magthaver, er det jo ikke noget problem. Men når der kommer en ny kvinde ind i familien i form af en svigerdatter – hvem skal så bestemme?

FØRSTEKVINDENS FRUSTRATIONER

Konfliktcoach og -mægler Signe Saxe Jessen oplever også svigermorens mulige magtposition over sønnen som en generel udfordring for den moderne mand:

- Jeg har haft mange par i mæglinger, hvor kvinden siger: ”Jeg er simpelthen i tvivl om, hvem der er førstekvinden i hans liv!” Manden kommer ofte til at tage sin mors parti og synes, at det er konen, der overreagerer. Han kommer til at støtte sig op ad moderen, som måske har givet udtryk for, at hun synes, at hans kone er lige lovligt styrende – og dermed kommer splittelsen til konen.

Læs også: Svigerdatteren: Min svigermor ser helst at min mand forlader mig

Hvad betyder det for den ældgamle konflikt, at kvinder i dag er langt mere selvkørende end for 100 år siden?

- Nutidens stærke, selvforsøgende kvinder føler somme tider, at de lettere ville kunne styre det hele uden manden, og det betyder, at skilsmisse hænger over mange parforhold som en truende, sort sky. Når ordet skilsmisse begynder at blive nævnt i flæng, sættes den nye families sammenhold for alvor på prøve, og fordi man har behov for en tryg base i familien, begynder man automatisk at læne sig tilbage mod sin oprindelige familie. Det sker i langt højere grad i dag end tidligere, hvor man krævede mindre og gik mere på kompromis, forklarer konfliktcoachen.

Martin Østergaard ser samme billede tegne sig, og prognoserne for flere afbalancerede forhold svigermødre og –døtre imellem ser ikke lys ud.

- Kvinder er blevet langt mere selvbevidste og opmærksomme på, hvad de vil, og hvad de ikke vil, så der er ingen tvivl om, at disse konflikter vil komme til at fylde mere i fremtiden. Hvis manden så også er kastreret, kompliceres konflikterne yderligere, for så føler han, at han er til tenniskamp og bare kigger fra den ene kvinde til den anden, mens han tænker på, hvordan det dog skal falde ud. Han føler sig for uprofessionel til at være med i gamet.

MELLEMMANDEN MÅ MARKERE SIG

Men der er ingen vej uden om. Det kan godt være, vores mænd føler, de er til tenniskamp, når vi diskuterer med svigermor. Men frem for bare at se fortvivlede til, er de nødt til at gribe ketsjeren og markere sig.

- Som jeg ser det, er skurken hverken svigermor eller –datter. Konfliktens kerne er ofte en for blød, empatisk og pleasende mand, som gerne vil gøre begge kvinder tilfredse. Det kan han ikke altid, og han er tilbøjelig til at bagatellisere sin kones frustrationer. Jo mere, han gør det, jo mere føler hun sig forbigået, forklarer Signe Saxe Jessen, hvilket Martin Østergaard kan nikke genkendende til.

- Manden bør i alle tvivlstilfælde være loyal over for sin kone og beskytte sin primære familie først og fremmest, så konen føler sig beskyttet. Men han skal ikke føje hende på en hundeagtig måde og være en nosseløs pleaser, for så kan det være, hun siger: ”Ja ja, det kan da godt være, du er loyal over for mig og bekriger din mor, men i virkeligheden er du jo enig med hende!”

Hvad bør manden så helt konkret gøre?

- Han bør sige: ”Jeg er faktisk lodret uenig med dig, men jeg er loyal over for dig, og nu tier du stille, for jeg er på hårdt arbejde for at beskytte dig på trods af, jeg faktisk synes, min mor er okay. Det er jeg af hensyn til vores kærlighed og af hensyn til husfreden, og fordi jeg synes, en rigtig mand skal være loyal over for sin kone.”

Læs også: Svigermor eller svigermonster - findes de virkelig?

SÅDAN BLIVER DU SELV EN GOD SVIGERMOR

#1 Hjælp din søn til at være loyal over for sin kone. Lad ham gerne høre, hvem du synes, hans loyalitet skal ligge hos, mens hun hører det. På den måde signalerer du imødekommenhed og fred over for din svigerdatter.

#2 Ros og anerkend din svigerdatter for at være en god mor eller en god kæreste. Men gør det ikke på en alt for indladende måde. Det handler om at få markeret, at du godt kan lide hende og respekterer hende – ikke om at blive hendes tætteste veninde.

# 3 Hvis du er uenig med din svigerdatter i noget, så anerkend hende for at være uenig med dig. Fortæl hende, at du har stor respekt for, at hun siger, hvad hun mener, og at der selvfølgelig er plads til, at I kan være uenige. På den måde betoner du, at du ikke har intentioner om at blande dig i hendes liv.

Kilde: Martin Østergaard
Læs mere på martinøstergaard.dk

Læs også