parforhold
Kærlighed og sex

Eksperten: Mange føler sig fastlåst i parforholdet

29. januar 2016
af Camilla Wass, webversioneret af redaktionen
foto: Panthermedia
Det traditionelle monogame parforhold er på retur, og det er ikke længere et tabu at nytænke parforholdet. Den nye bølge handler om at sætte hinanden fri gennem kærlighed, fortæller sexolog og parterapeut Amanda Lagoni

Lige nu er der 37 forskellige familieformer i Danmark, og kærlighedens rammer udvides hele tiden. Nogle vælger at være kærester uden at bo sammen, andre prøver kræfter med et åbent forhold, og atter andre vælger bevidst et liv som single. Ifølge sexolog og parterapeut Amanda Lagoni er der en fremherskende parforholdsbølge i vores samfund, der handler om, at vi IKKE skal gå på kompromis.

- Jeg tror, at mindst 75 procent af de par, jeg møder, har oplevet utroskab. Det siger mig noget om, at det er svært for os at fungere i en relation, hvor vi er nødt til at begrænse os selv og indgå kompromiser, siger Amanda Lagoni til FEMINA og fortæller, at hun oplever, at mange par er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om det monogame parforhold er det rigtige for dem.

- Mange af de par, jeg møder, føler sig låst fast i parforholdet. De har nogle drømme og længsler, som der ikke er plads til, og derfor føler de sig ikke frie. De holder nogle sider af sig selv tilbage, og når de ikke længere kan agere inden for de faste rammer, går de ud og er utro. Men hvad vil det sige at være utro? I min verden er vi utro, når vi ikke længere er tro mod de rammer, vi har aftalt. Og det er dynamisk, for det ændrer sig jo hele tiden.

Venskab er vigtigere end passion. Læs hvorfor

Ærlighed er det nye sort

Amanda Lagoni er overbevist om, at en af de stærkeste tendenser er behovet for autenticitet. At vi er ærlige over for os selv, og at vi ikke mindst tør vise vores partner, hvem vi virkelig er.

- Det, jeg taler med parrene om, er alt det usagte. Der er så mange ting, vi ikke siger, fordi vi er bange for at miste hinanden. Men ofte sker der det, at når vi rummer hinanden og siger det usagte, så forsvinder lysten til at løbe væk. Ærligheden er det, der sætter os fri.

Derfor er vi nødt til at være super bevidste om vores egne værdier - og hvor vores grænser går. Det interessante er dog, at selvom vi lever i en tid, hvor alt er tilladt, så ender mange faktisk alligevel med at vælge det traditionelle forhold TIL.

Læs, hvad der kendetegner dit sexliv i 20’erne, 30’erne, 40’erne og 50’erne

- Man skal lige ud og finde ud af, ”hvor langt kan jeg gå” – og så vender man tilbage til den trygge favn, siger Amanda Lagoni og forklarer, at hun som parterapeut møder mange par i starten af 20’erne, der drømmer om at være sammen resten af livet.

- De unge par har ikke lyst til at være en del af vi-skifter-partner-som-vi-skifter-underbukser-generationen. De kommer og siger: ”Vi er glade for hinanden og vil gerne være sammen resten af livet, men hvordan gør vi det – bliver det ikke kedeligt at have den samme partner i de næste 30 år?” Hos de ældre generationer har det været sådan, at når man først var blevet gift, så STOD man dér, selv om ingen havde det godt, og postmanden lige havde været indover. Men nu står vi der, og vi NYDER at være der – med de rammer, vi selv har skabt.

Læs også