https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/taet-paa-dig/2012/07/1228-styrk-dit-selvvaerd/1228-selvvaerd-copy-2.jpg
Selvudvikling

Styrk dit selvværd

11. juli 2012
af Terje Nordberg
Foto: All Over/Panthermedia
Vi måler os selv og hinanden på ydre egenskaber som dygtighed, udseende, præstationsevne og statussymboler – selvtilliden er måske i top, men hvad med selvværdet? Det kigger vi på her


Den psykologiske forskning betvivler ikke, at et godt selvværd hænger sammen med en god og tryg opvækst. Men mens man længe har betragtet selvværdet som en relativt konstant størrelse i vores psykiske struktur, så sættes der nu spørgsmålstegn ved, om den nu også er så fasttømret.

Tre amerikanske forskere hævder således i forskningstidsskriftet "Experimental Social Psychology", at der muligvis findes to former for selvværd. En bevidst og mere overfladisk udgave, der er beslægtet med selvtillid, og en dybereliggende, mere ubevidst udgave. Deres påstand er, at sidstnævnte spiller langt den største rolle for vores humør og mentale sundhed og er meget påvirket af omgivelserne.

I et interessant forsøg viste det sig, at overvægtige unge kvinder med et lavt selvværd scorede langt højere på en selvværdstest efter at være blevet interviewet af en forsøgsleder iført en T-shirt med teksten "Every BODY Is Beautyful. Virkningen holdt sig også til ugen efter, da de blev interviewet af den samme forsøgsleder, som nu havde en helt neutral T-shirt uden den opmuntrende tekst. Man kan jo levende forestille sig, hvor højt disse kvinder havde scoret på selvværdsskalaen, hvis de var blevet interviewet af en super slank model f.eks. med teksten: "Slim Is Beautyful" eller lignende. Selvværdet er altså mere situationsbetinget, end vi umiddelbart går rundt og tror. Selvværdet er udtryk for den holdning, du har til dig selv.

Læs også: Den store kropsundersøglese

Du kan styrke dit selvværd ved at erkende ...

1. At der altid vil være nogen, der er dygtigere, smukkere, slankere og klogere end dig. Set i det lys vil du derfor aldrig blive "god nok". Se det som en lettelse, ikke som et nederlag. Det fritager dig nemlig for mange, håbløse kampe.

2. At du i visse situationer og over for visse mennesker rent faktisk føler mindreværd. Det er irriterende, men sandt. Åben erkendelse af egen usikkerhed fører paradoksalt nok til, at selvværdet styrkes.

3. At selv om du i visse situationer føler dig mindreværdig, så betyder det ikke, at du ikke har ret til at kæmpe for din sag og gå efter det, du gerne vil - på din måde.

4. At du har ret til at blive behandlet og talt ordentlig til, selv om du ikke er som dem.

Læs også: Mænd vil have kvinder med former

Læs også