Sommerferie nye vaner
Selvudvikling

Sommerferie: Få nye gode vaner, mens du holder ferie

27. juni 2017
af Pernille Lewinsky Kofoed. Redigeret til web af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Panthermedia
Overskuddet er ofte større, når kalenderen viser tre uger fri fra hverdagen. Og netop derfor kan ferien være et godt tidspunkt til at få mere nærvær ind i parforholdet eller bruge mindre tid foran en skærm. Vi giver dig 5 tips til nye vaner, du kan skabe – mens du holder sommerferie!

Skab nye vaner, mens du har sommerferie

Uanset om sommerferien står på rejser, der fylder d-vitamin-depoterne helt op, eller hygge og afslapning herhjemme, er målet nok det samme for os alle sammen: Vi vil lades op, stresse af og have kvalitetstid med familie og venner, så vi kan vende tilbage til hverdagen med fornyet energi.

Derfor kan ferien være et godt tidspunkt til at indføre nogle af de ting, vi ikke har tid eller overskud til at fokusere på i hverdagen. Måske er det kun feriemål, som giver dig det ekstra kick til din sundhed eller dit parforhold, som du har brug for lige netop i ferien. Måske kan fokusområderne blive til faste vaner, der videreføres til hverdagen.

Vi har samlet 5 tips til vaner, du kan blive inspireret af i sommerferien.

1. At få mere nærhed med min partner

Til hverdag, hvor fokus typisk er på børn, fritidsaktiviteter, arbejde og to do-lister, risikerer forholdet til din partner at havne lidt for langt nede på prioriteringslisten. Men netop sommerferien giver mulighed for at pleje kærligheden og bruge tid med hinanden.

Sådan får du begyndt:

Ferien er et godt sted at starte nye vaner, der skal få kærligheden til at fortsætte med at blomstre, når I kommer hjem igen. Hold mere i hånd, og tag jer tid til at kysse rigtigt i stedet for de travle tantekys. Invitér din partner på sjove og anderledes dates som picnic på stranden, tangofestival, sightseeing i havkajak, eller sæt hinanden stævne på en drinkbar. Ved at gøre noget nyt, som man måske også er lidt usikker ved, udvikler man sig også sammen. Brug eventuelt også ferien på at få overblik og ro til at finde ud af, hvordan jeres drømme passer sammen. Sig dem højt for hinanden, og læg planer for, hvordan I sammen kan realisere dem, når I kommer hjem.

2. At få mere mental ro

I en hektisk hverdag kører hjernen i højt gear, så sommerferien er en oplagt mulighed for at slippe travlheden og få et mentalt frikvarter. Og husk på, at jo mere stresset du er, jo mere fredelig en ferie har du brug for.

Sådan får du begyndt:

Når hamsterhjulet kører, er man tilbøjelig til at glemme at mærke efter sine egne behov, og derved mister man nemt kontakten til sig selv. Ved at sætte sindet på pause, lader du ikke blot batterierne op og får tanket ny energi. Du finder ofte også forklaringer og løsninger på store eller små problemer, som hverdagstravlhed ikke levner tid til. Genfind kontakten til dig selv ved at starte morgenen med en refleksion, hvor du fornemmer og spørger dig selv: Hvad har jeg brug for? Hvad er min intension for dagen? Lad batterierne op og find mental ro ved at gå lange ture, lytte til musik eller bare sidde og kigge ud over havet. Du kan også starte eller slutte dagen med en frisk dukkert i havet, dyrke yoga eller meditere. Ved at være mere bevidst om at være til stede lige her og nu og med fokus på at trække vejret grundigt får du både krop og nervesystem til at slappe af.

LÆS OGSÅ: 6 tips til at gå på sommerferie uden stress

3. At spise sundere

Når du kommer hjem efter en lang arbejdsdag, kan det være svært at finde overskud til at stå i køkkenet i flere timer. Måske får du for lidt grønt og groft eller for meget takeaway, og her kan sommerferien være en god anledning til at kigge sundheden efter i sømmene og eventuelt bryde med dårlige madvaner.

Sådan får du begyndt:

At spise sundt tager ikke nødvendigvis længere tid end andet, men selve forandringen – tilvænningen – tager tid. Desuden kræver det handling at ændre på dine usunde vaner. Så se på, hvilke nye gode vaner der vil kunne få dig tættere på dit mål, og hvilke af dine nuværende vaner der bremser dig. Hvad må du ændre for at leve og spise sundt? Skal du måske handle ind på faste tidspunkter? Forberede mad til flere dage ad gangen? Abonnere på en sund måltidskasse? Eller måske starte madklub med nogle venner, hvor I skiftes til at lave sund mad? Vær tålmodig. Du kan ikke forvente, du bare kan spise sundt fra den ene dag til den anden, hvis du ikke er vant til det. Tag små skridt og introducér gradvis flere og flere nye sunde vaner i hverdagen.

4. At gå på digital detox

Smartphone, TV, iPad. For de fleste er hverdagen fuld af digitale medier. Men sommerferie er lig med tid til nærvær, og er du online konstant, er du mentalt fraværende. Når du tjekker arbejdsmail eller sms’er, vil dine tanker og dit fokus på ferie og afslapning blive afbrudt. Og selv når du lukker ned for mailen, vil dine tanker stadig kredse om det, du lige har læst – bevidst eller ubevidst.

Sådan får du begyndt:

Det vil måske tage dig et par dage at lægge mail og mobil til side, for din krop er højst sandsynligt vant til at være i på-”mode” og skal lige finde ud af, at krudtet kan bruges på noget andet. Første skridt er at kigge indad og blive bevidst om dit forbrug. Spørg dig selv, hvad du får ud af at være online, og hvad det giver dig, hvis du ”lukker ned”? Skru ned for forbruget ved at lave regler for dig selv. Beslut f.eks., at den første time af dagen er digitalfri, at du højst må tjekke din e-mail én gang dagligt, eller at soveværelset er mobilfri zone. Husk, at det er dig, der bestemmer, om og hvornår du forbinder dig med omverdenen.

LÆS OGSÅ: Tips til din sommerferie i Danmark

5. At dyrke mere motion

I sommerferien har du mere overskud og tid, og ferien er derfor en oplagt mulighed for at få indarbejdet nye motionsvaner. Motion giver overskud og energi, så du kommer ekstra opladet tilbage på arbejde, og samtidig har du mulighed for at skabe solide vaner, som du kan fortsætte, når feriekufferten er pakket ud, og på den måde gøre dig mere robust over for stress i hverdagen.

Sådan får du begyndt:

Hvis du har et ønske om at dyrke mere motion, er motivationen helt afgørende.

a) Find ud af, hvad der motiverer dig. Vil du f.eks. tabe dig, have en stærkere krop eller mere energi? Tænk nydelse i stedet for pligt.

b) Sæt dig nogle realistiske mål. Det kan f.eks. være at dyrke yoga hver morgen, svømme 300 meter hver anden dag eller starte med at løbe 1 km uden at stoppe. Husk, at al træning tæller og gør en forskel.

c) Prøv forskellige motionsformer. Tænk nydelse frem for pligt, og variér træningen. Det gælder både intensitet, varighed, aktivitet og rute (hvis du f.eks. løber, cykler eller går).

Kilde: Katrine Fagerholt, der er coach og parrådgiver med egen praksis. Ditparforhold.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også