Annonce
Selvudvikling

Sådan får du dit selvværd til at vokse

Hvad sker der, hvis vi fokuserer på, hvordan vi HAR det – i stedet for hvordan vi ser ud? Kan det være det lille frø, der får vores selvværd til at vokse sig større? Det har sloggi og femina spurgt en ekspert om.

Om vi vil indrømme det eller ej, så betyder det noget, hvad andre synes om vores udseende. At kollegaerne eller veninderne smider komplimenter efter vores nye frisure, og vores mænd synes, vi er lækre og tiltrækkende, hvis vi har spenderet penge på pænt undertøj. Det er utvivlsomt en del af det at omgås andre mennesker. Men hvis vi altid fokuserer på at få anerkendelse gennem andre – og tager valg ud fra det – så kan det få betydning for vores livskvalitet.

Det starter med dig selv

Forklaringen på, hvorfor mange af os lægger meget i, hvad andre synes om vores udseende, skal findes i vores selvværd, fortæller selvværdscoach Hanne Moltke. Selvværd kan kort forklares som den værdi, man selv synes, man har som menneske. Og her bliver de tanker, vi tænker om os selv, afgørende. Desværre er de ofte styret af meninger, andre har om os.

– Vi går rundt og overbeviser os selv om, at andre synes, vi skal se sådan og sådan ud. Det, jeg oplever hos de kvinder, der kommer hos mig for at arbejde med deres selvværd, det er, at de virkelig har brug for anerkendelse fra andre: ”Min mand siger aldrig, at han elsker mig, eller at jeg ser godt ud”. Men det nytter ikke noget, at vi gør os afhængige af, at andre skal fortælle os, hvor søde, dygtige, dejlige, pæne eller kærlige vi er. For hvis vi ikke fortæller det til os selv, så tror vi alligevel ikke på det i det lange løb. Derfor kan det være godt for dit selvværd at have det godt i stedet for at se godt ud.

– Det starter med dig selv: Jo mere du kan tænke positivt om dig selv, i jo højere grad begynder du at tro på, at du ser godt ud, er en sexet kone eller omsorgsfuld mor – og så begynder du lige så stille at kunne se bort fra de dér deller, der sidder på hofterne, eller den dér mave, der buler lidt for meget ud.

Tag valget - for din egen skyld

Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, men det kan lade sig gøre, hvis vi starter i det små. Det kan være grænseoverskridende i begyndelsen, men det handler om at udfordre sig selv.– Helt grundlæggende kan man øve sig i hver morgen at sige til sig selv, at man ER god nok. At man ser godt ud, er dygtig, eller hvad det nu kan være, man har svært ved at tro på. Sig det til dit eget spejlbillede, så du ser dig selv i øjnene – det bliver nemmere med tiden, både at sige og tro på.

– I forhold til udseende så gå også ud og se, om folk faktisk kigger og vurderer så meget, som du tror. Man har ofte en idé om, at éns mand eller andre tænker en hel masse om, hvordan man skal se ud, men det passer altså ikke – og den bevidsthed kan man øve sig i at få ved helt konkret at lægge mærke til andres reaktioner. Jo bedre vi bliver til at tage valg for vores egen skyld, jo mere kan vi faktisk styrke vores selvværd.

– Hvis man har proppet sig ned i en kjole eller en eller anden g-streng, som sidder helt oppe i numsen, og som man slet ikke kan bevæge sig i, fordi man tror, det er det, andre synes, man skal have på, så skinner det igennem, at man ikke har det rart. At det ikke føles rigtigt for én, fortæller Hanne Moltke.

– Hvis man omvendt har tøj på, man føler sig godt tilpas i, så er det nemt for andre at se. Man hviler mere i sig selv, fordi man har det godt. Og det booster éns selvværd på den lange bane: Man finder gradvist ud af, at éns værdi som menneske netop ikke afhænger af, hvordan man ser ud.

Læs mere om: