https://imgix.femina.dk/media/article/1521_5_gode_raad_til_en_vellykket_familieferie.jpg
Selvudvikling

Psykologen: 5 gode råd til en vellykket familieferie

25. maj 2015
af redaktionen
foto: Pantherstock
Ferien står for døren, og mange af os ser forventningsfulde frem til hygge og masser af familietid. Men ofte kan ferien føre både konflikter og bristede forestillinger med sig, når den står på intenst samvær 24/7. Få psykologens råd til at undgå feriefælderne

Sommerferien er lige om hjørnet. Du ser for dig, hvordan du ligger i en hængekøje med en god bog, mens børnene leger harmonisk et sted i baggrunden, og hvordan aftnerne byder på kølig hvidvin på terrassen med din elskede, som du ser alt for lidt til daglig. I skal alle sammen rigtig hygge jer, komme hinanden ved og bruge tid SAMMEN…

Sådan holder du ferie uden børne-bøvl. Se de gode råd her

Virkeligheden kan dog i nogle tilfælde være en ganske anden. Januar og august måned er kendt som de måneder på året, hvor skilsmissesagerne vælter ind. Efter de store ferier. For det KAN være en udfordring, når en fragmenteret hverdag, der bare kører derudad, bliver erstattet af samvær døgnet rundt. For vores ferieforventninger er ofte høje, og det er sjældent, virkeligheden lever op til dem – og SÅ ramler det hele. Men mange af konflikterne kan sagtens undgås, hvis man er bevidst om at komme dem i forkøbet. Psykolog og familierådgiver Anne Kirsten Hansen kommer her med 5 råd til en succesfuld familieferie.

Slip forventningerne

Bristede forventninger er hovedårsagen til, at mange familier oplever deres ferie som kaotisk og udmattende. Det handler om forventningsafstemning og gensidig respekt. Vi har ofte en masse forventninger til, hvordan det skal være, og så bliver det helt anderledes. Det handler om, at man forstår de forskellige behov, der er i familien, og finder en god måde at være sammen på. Man skal ikke stille for store forventninger til andre. Hvis man forventer, at de andre stiller op med det ene eller det andet, og de så ikke gør det, bliver man skuffet. I stedet må man komme med det, man selv kan, og så se, hvad andre kommer med. Det handler om at respektere sin partners ressourcer – og mangel på samme. Også selvom det kan være svært.

Kom ud i den friske luft

Det er en god ide at have en plan for hver dag i ferien. Den behøver ikke at være stram eller detaljeret, men den kan sætte rammen for, hvad dagen skal indeholde. En god idé kan være at komme udenfor. Man taler godt sammen, når man fx går, børnene render som regel rundt og leger, og formerne er mere afslappede. Skal der lidt mere ro på, er det også helt i orden, at man går en tur alene, eller at man går en tur med hvert barn, så dagen bliver en positiv oplevelse. I det hele taget er det vigtigt at slippe forventningerne om, at alle skal lave det samme hele tiden. Det er ikke sikkert, at alle vil shoppe. Eller på museum. Det er bedre at dele sig op, end at køre hinanden trætte.

Se, hvordan I holder ferie uden skænderier i parforholdet

Inddrag børnene

Inddrag ungerne så meget som muligt, frem for at have forventninger om at de bare passer sig selv. Det kan være svært at finde overskud til, men det betaler sig. Det skal selvfølgelig være efter evne, men børnene føler sig set og værdifulde, hvis de er med i fx madlavningen. Det er netop i ferierne, vi kan arbejde på de gode og tætte relationer til hinanden, hvis vi kan komme udover konflikterne.

Forebyg problemerne

Skab gode traditioner for samvær året rundt. Hvis man har traditioner for at tage på museum, i skoven eller andre udflugter året rundt, er kontrasten til ferien ikke så stor. Man er allerede vant til at være sammen på nogle præmisser. Overvej også at holde fx familiemøder året rundt, hvor man sætter sig ned og får vendt hverdagen med jævne mellemrum. Hvor alle kan få lov til at sige, hvad de synes går godt, og hvad de synes ikke fungerer – og komme med konstruktive løsningsforslag.

Tænk ud af boksen

Bare fordi en ferieform fungerer for naboen, er det ikke sikkert, at den samme model er den rigtige for jer. Mange familier er i dag sammensat af dine, mine og vores børn, og det kan skabe nye behov. Det er også helt i orden, og man kan sagtens tage på ferie i opdelte grupper på tværs af familien. Har mor og far behov for at fokusere på hinanden, er en kort alene-ferie et godt bud på en løsning – eller bare et par dage alene, mens børnene er i institution eller på ferie hos bedsteforældrene. Det er bedre, end at det hele eksploderer.

Læs også