https://imgix.femina.dk/media/article/renee-7_1.png
Selvudvikling

Løb dig fra angst og depression

4. januar 2012
af Renée Toft Simonsen
Forskning har vist, at løbetræning har stor positiv effekt på helbredet hos mennesker med psykiske lidelser

"Løb lindrer angst og depression" stod der i avisen, og i grunden er det så væsentlig information, at jeg bare må give den videre. Forskningen og erfaringen tyder nemlig på, at motion er det enkelttiltag, der har den største og mest positive effekt på helbredet hos mennesker med psykiske lidelser.

Center for Psykiatri og Eksistens har for nylig afprøvet i praksis, om det virkelig kunne passe, at man kan løbe sig fra en depression. Løbetræningen var i deres forsøg et supplement til adfærdsterapi og medicin, men responsen på løbetræningen var så positiv, og forbedringerne i folks tilstand var så markant, at centeret nu vil gøre løbetræningen til standard for deres depressionsgrupper.

En af de førende eksperter på området er professor i psykiatri Egil Martinsen fra Oslo. Han har sammen med kolleger fra Sverige gennemført et studie, der viser, at ikke nok med, at fysisk aktivitet kan behandle depressioner - det kan også forhindre depressioner i at vende tilbage. Og for første gang har man også vist, at løb og anden fysisk aktivitet kan have en præventiv virkning på op til 10 år. Hvad der helt præcist sker i kroppen, ved man ikke endnu, men Martinsen og kolleger har en teori om, at motion bl.a. giver øget tilførsel af blod til hjernen. Det danner nye nerveceller og stimulerer produktionen af endorfiner og andre signalstoffer. Normalt kan det være vanskeligt at tage sig sammen til at motionere, så at motivere folk med en depression til overhovedet at komme ud ad døren skulle man tro var yderst vanskeligt.

Det viste sig imidlertid i Center for Psykiatri og Eksistens' løbegruppe, at selv folk med svære depressioner kom af sted. Det forklarede de med, at det at have en depression er så uendelig smertefuldt, at udsigten til, at der pludselig kan være håb om bedring, kan få folk til at gå helhjertet ind i projektet og gennemføre den daglige motion.

Sidst, men ikke mindst har løb også vist sig at kunne reducere forbruget af medicin, hvilket må siges at være noget af en positiv bivirkning. Det er sådan, at depression faktisk rammer ca. hver 7. dansker, så hvis du er én af dem, og du oven i købet er medicineret, var det måske en idé at tale med din læge om at give de indre organer en pause og lade kroppen om at helbrede, hvad den selv kan helbrede? Det er jo ikke sikkert, det virker for dig - men kunne det ikke være et forsøg værd?

Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/d07a1f4330a644e6b6af9b782410e35d.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også