https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/taet-paa-dig/2013/03/1313-moensterbryder/1313-moensterbrydere-stor.jpg
Selvudvikling

Kloge, kønne børn tackler modgang bedst

1. april 2013
af Mette Nexmand og Nadia Louise Kristensen
Foto: Pantherstock
Det er ikke fair, men fakta. Forskning viser, at intelligens og udseende har betydning for, hvor godt man kommer ud af en svær barndom

En hård barndom med forældre, der drikker, mobning eller seksuelt misbrug kan række langt ind i voksenlivet. Men hvis barnet har et kvikt hoved og et appellerende udseende kan hun bryde mønsteret.

- Et barn, som vækker positive følelser hos andre, har lettere ved at få den opmærksomhed, som hun ikke får derhjemme. Selvom det ikke er pænt at sige, ved vi, at det virker, forklarer Else Christensen, der blandt andet forsker i mønsterbrud og socialt udsatte børn hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Læs også: Sådan har moderrollen udviklet sig gennem tiden

Intelligens har en stor betydning for, hvor godt man kommer gennem og ud af en opvækst præget af svigt.

- Man ved for eksempel, at der er en sammenhæng mellem udbytte af psykoterapi og intelligens. Man skal være god til at reflektere og se sammenhænge for at forstå, hvad opvæksten har gjort ved en, forklarer Ilse Sand, der er psykoterapeut og forfatter.

Kærlighed er dog vigtigst
Men den vigtigste faktor er alligevel kærlighed. I psykologiske termer kalder man det også tilknytning. Det er det bånd, som de fleste helt naturligt skaber med deres børn. Men i en familie, hvor mor for eksempel drikker for meget eller er alvorlig syg, kan det gå ud over det vigtige bånd. Hvis det er alvorligt, kan det ende med, at børnene ikke er følelsesmæssigt tilknyttet til nogen af de relevante voksne.

- De her børn, der slet ikke bliver knyttet til nogen, de vil have meget svært ved at blive mønsterbrydere. Barndommen er også at lære færdselsregler til voksenlivet. Hvis der ikke er nogen, der kan lære en de færdselsregler, så er man på herrens mark, forklarer Else Christensen.

Læs også: Pernilles søn ville skære sin tissemand af

Det behøver ikke nødvendigvis at være mor og far, der lærer én de færdselsregler og giver den vigtige kærlighed. En opmærksom lærer eller en bedstemor kan gøre lykke for et svigtet barn.

- Det er kærlighed, der skal til. Og for et barn, er det en, der ser ham eller hende med kærlige øjne, forklarer Ilse Sand og fortsætter:

- Det styrker selvværdet og lysten til livet. Hvis man møder en kærlig person tidligt nok i livet, er det slet ikke sikkert, at psykoterapi er nødvendigt, forklarer Ilse Sand.

Selvom man ikke møder den omsorgsfulde voksne som barn, kan det godt lade sig gøre i voksenlivet. De rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt kan være afgørende for, at man får helet sine ar.

Læs også