Det er sundt at holde pauser
Selvudvikling

Husk, at holde en pause - det er sundt for dig!

9. februar 2017
af Christina Forsberg
Glem alt om, at du er et dovent rad, fordi du tillader dig selv en pause i ny og næ. Faktisk er de små afbræk i en travl hverdag yderst sunde for dig. Læs her, hvorfor.

Hånden på hjertet: Da du sidst stod i køen i supermarkedet, ventede ved busstoppestedet eller sad i lægens venteværelse, hev du så din smartphone frem og tjekkede et socialt medie, din mailkonto eller netavisernes nyheder? Og nåede måske at blive lidt stresset ved tanken om de ti mails, du ikke havde fået svaret på? Trist i maven over dagens Breaking News? Eller irriteret over din Facebook-vens tiende status, der omhandlede det nye hus-køb?

Eller kiggede du bare ud i luften, lod tankerne flyve og hænderne blive i lommen? Hvis du er ligesom størstedelen af danskerne, er det mobilen, der er svaret – og dermed gik du sikkert glip af en kort pause i en ellers fyldt hverdag, hvor du i forvejen bliver – om ikke bombarderet – så fyldt med konstante indtryk og emner, du skal forholde dig til.

Læs også: 5 (sunde) grunde til, at du bør lave ingenting, når du har fri

Skuffemad til frokost

Ikke engang den halve times frokostpause sætter vi altid tid af til – og så bliver det bare til mad, man måske har liggende i skuffen indtaget foran pc'en, mens der arbejdes – og dette er ikke sundt - af flere grunde. For ud over at hjernen ikke får pause fra opgaverne, går vi også glip af det sociale, der ligger i at gå samlet hen i kantinen og snakke om noget andet. Ligesom du har en to-do-liste, hvor der står nedfældet alle mulige andre opgaver, så skriv også pauserne på listen. Lav en regel med dig selv om – og måske også dine kolleger – at du hver time f.eks. holder en lille pause.

Hvordan gør jeg? Sæt evt. en alarm, hvis du glemmer det. Hold altid frokostpausen væk fra pc'en, og læg også såkaldte mikropauser ind i din arbejdsdag. Det kan være et minut, hvor du bare trækker vejret dybt, lukker øjnene, strækker dig grundigt eller lige rejser dig fra stolen og går en lille runde, henter noget vand, går uden for bygningen, på toilettet eller ind i et tomt lokale. Gør det evt., når du har afsluttet et telefonopkald, en opgave eller lignende. Undersøgelser viser, at en mikropauser på mellem 30 sekunder og 5 minutter kan øge dit fokus med 15%. Hvis du sidder foran en computer og arbejder det meste af dagen, vil blot 15 sekunders pause hver 10. minut reducere din træthed med helt op til 50%, og hvis du regelmæssigt holder 2 minutters pause, kan du øge du din effektivitet med mere end 10%.

Læs også: Dårligt arbejdsmiljø gør dig syg

Kom væk fra opgaven

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt al det pausesnak nu også har noget på sig, så prøv blot at gå en lang tur, imens du er i gang med en vigtig opgave, der driller, og som du bare ikke kan komme videre med. Du er ved at blive tosset, er gået helt i stå og tænker, det også kan være lige meget det hele – og så går du en tur, og her sker der det lidt mirakuløse, ville nogle sige, at hjernen arbejder videre på det ubevidste plan. Forskningen har fastslået, at det er andre områder af hjernen, der tager over. Et netværk, der øger din kreativitet og motivation og gør dig mere opmærksom og dermed effektiv. Netværket bygger bro mellem forskellige dele af din hjerne, og arbejder altså for dig, mens du holder pause, og hjælper dig med at løse problemer, gør dig bedre til at huske, hvad du har lært tidligere og blive klar til nye udfordringer. Men dette sker altså kun, når du holder pausen og slipper opgaven. Og ofte vil man komme tilbage til det, der drillede og gå til det med en helt ny, konstruktiv tilgang. Det at holde pauser er lige så vigtigt for din hjerne, som vitaminer er for din krop.

Læs også: 5 gode råd som gør dit jobliv lettere

De stressforebyggende pauser

Pauser virker stressforebyggende, det fastslår videnskaben, og derfor er det også så vigtigt, vi planlægger dem ind i vores arbejdsdag, inden vores hjerner bliver ukoncentrerede. Du kan sammenligne din hjerne med en pc eller en motor – de brænder også ud, hvis de kører nonstop. Eller med dine muskler generelt i kroppen – de skal også have en pause indimellem. Resultatet af videnskabelige undersøgelser viser, at når man har arbejdet på en opgave i cirka halvanden time, så ændres processen i hjernen, skifter karakter og bliver ukoncentreret – dette er ikke noget, man selv kan styre.

Hjernen restituerer og sorterer alle de indtryk, den har fået, når den holder pause. Og det er også, når vi holder pause, at der er tid, ro og overskud til at mærke efter indeni. Klør vi bare på nonstop, bliver vi først ufokuserede, mindre effektive og siden rastløse og kan opleve hukommelsestab, søvnproblemer, forhøjet blodtryk, muskelspændinger og komme i farezonen, hvad angår at få decideret stress. Grundlæggende er vores hjerner slet ikke byggede til det meget langvarige fokus på en enkelt situation eller opgave, som det ellers ofte forventes nu om dage, ikke mindst i arbejdssituationer. Vores hjerner er nemlig konstant opmærksomme og på vagt over for ændringer – i tidernes morgen var det et spørgsmål om liv og død at have denne evne.

Læs også: 12 ting du kan lave offline

5 gode grunde til at holde pause

1) Du bliver mere effektiv.

2) Du husker bedre.

3) Du bliver bedre til forholde dig til andre, de skiftende omgivelserne og til dig selv.

4) Du bliver bedre til at mærke dine grænser og sige fra

5) Desuden bliver du bliver bedre til at være nærværende, fordi du ikke hele tiden har blikket fokuseret på næste to-do-punkt på din liste.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også