https://imgix.femina.dk/media/article/1637_sig_fra.jpg
Selvudvikling

Har du prøvet dattertesten? Sådan ved du, det er ok at sige fra

22. september 2016
af Sara Skaarup, sexolog & journalist ·
Foto: Pantherstock
Spørg dig selv: Hvis dette skete for min datter i stedet for mig – burde hun så ikke sige fra? Hvis svaret er ja, så véd du, hvad du må gøre. Du skal ikke behandle dig selv med mindre respekt end det. Sara Skaarup har 5 tips til at få sagt fra på den rigtige måde.

Jeg er med i en forening, hvor der er en ældre mand, der nærmest klæber til mig. Han overflirter. Det er belastende! Men jeg kan ikke finde ud af at sige det til ham.

Sådan sagde en kompetent, voksen kvinde til mig i går – og hun er bestemt ikke den eneste, der har svært ved at trække en grænse. Mange kvinder lader hellere deres grænser overskride, end de vil risikere at såre nogen. Men ikke at melde ud er faktisk ikke alene kortsigtet, det er også misforstået hensynstagen: Hvordan skal en mand lære, at han er intimiderende/på vildspor/spilder sin tid, hvis kvinden ikke fortæller ham det? At sidde på sit nej og ikke udtale det har konsekvenser: Ikke alene skal du trækkes med hans belastende facon, manden vil heller ikke opleve succes, fordi han sidder fast i et uhensigtsmæssigt mønster, og ikke mindst vil han formentlig gentage miseren over for andre.

Læs også: Er du robust nok?

Evnen til at melde fra handler om grænsesætning i det hele taget, ikke bare, når det gælder flirt. Det handler også om at bevare sin integritet, så du ikke ender med at give noget ud, du ikke har lyst til.

Du skylder ikke nogen noget. Det skulle da lige være at behandle dem ordentligt. Og at melde pas på en kontakt, du reelt ikke ønsker, er altså ikke ubehøvlet. Når det er sagt, så handler det om at få sagt fra på en ordentlig måde, som min mor yndede at gentage, da jeg var barn, og jeg er tilbøjelig til at give hende ret.

Alt, hvad du behøver, er faktisk ét ord eller måske to: Nej ... tak!

5 tips til at sige fra

Vær næstekærlig: Er du bange for at såre, så overvej, hvordan du helst ville høre det svære, hvis situationen var omvendt – brug det.

Inkludér din betænkelighed, det viser din sårbarhed i situationen og kan gøre en afvisning nemmere at sluge: ”Det her er svært for mig, for jeg vil nødigt såre dig, men ... jeg vil gerne hjem nu/det ville være rart, hvis du ikke sad helt så tæt på ..,” etc. • Vær mentalt forberedt. Læg en plan, vælg på forhånd, hvad du vil gøre og sige, hvis situationen melder sig.

Læs også: 7 seje kvinder, der tør være sig selv

Skriv det. Suboptimalt, men hvis det er svært face to face – så skriv en mail. Det er mindre konfronterende, og det vigtigste er, at du får meldt ud.

Datter-testen. Spørg dig selv: Hvis dette skete for min datter i stedet for mig – skulle hun så sige trække sig? Hvis svaret på det er ja, ved du, hvad du må gøre. Du skal ikke behandle dig selv med mindre respekt end det.

Læs også