Energityv
Selvudvikling

Har du en energityv i dit liv?

21. marts 2016
3. marts 2017 - af Ida Kønigsfeldt. Foto: PantherMedia
Oplever du ofte, at du føler dig drænet og træt efter at have været i selskab med en bestemt person? Så har du muligvis en energityv i dit liv

De fleste af os har nok en person i vores omgangskreds - det kan være en kollega, et familiemedlem eller en ven - som spreder dårlig stemning og dræner sine omgivelser for energi. Sådan en person kaldes en energityv, og i de helt grelle tilfælde kan det faktisk være decideret skadeligt at omgives ham eller hende.

Det, der kendetegner energityve er, at de gerne vil have ret og ikke helmer, før de vinder en diskussion. De er eksperter i at give andre dårlig samvittighed og skyldfølelse og elsker at skabe intriger og konflikter. De er dominerende, nedgør gerne andre for at hævde sig selv og kan finde på at angribe ud af den blå luft. Energityve kan optræde overalt – blandt kollegaer, familiemedlemmer eller venner, men de kan være svære at spotte, fordi de ofte er meget manipulerende. Det forklarer Heidi Maria Schønberg, som er stresskonsulent og holder foredrag og kurser om energityve.

Energityven har lavt selvværd

- Energityvens handlinger er en del af tiden bevidste, men de er ofte ubevidste om, hvorfor de gør det. Primært bunder det i lavt selvværd og usikkerhed hos energityven selv, siger hun.

- Når man forsøger at give andre mennesker dårlig samvittighed over noget, er det ofte fordi, man har det meget dårligt med sig selv. Energityve føler en form for tomhed, som de forsøger at fylde ud ved at få nogle sejre, som går ud over andre. Deres destruktion handler mange gange om, at de inderst inde ikke tror, de er værd at holde af. Så når andre viser dem noget positivt eller at de synes, de er okay, sker det tit, at energityvene giver igen på en negativ måde, fordi de ikke vil tage imod den kærlighed, de får, siger Heidi Maria Schønberg.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd - sådan slipper du af med energityven

Vi kan alle være energityve

Sidder du pludselig og får ondt i maven over noget, du fik sagt til en kollega? Bare rolig. Vi kan alle havne i en rolle, hvor vi pludselig bliver energityve, hvis vi har en dårlig dag, så bebrejd ikke dig selv for meget, hvis du en enkelt gang er kommet til at vrisse lidt af en kollega eller en god ven. For en rigtig energityv er det et mønster, han eller hun kører hele tiden, og som er meget svært at lave om på.

- Jeg har coachet et par energityve, fordi de stod til fyring. De fortalte, at de faktisk er stolte over den magt, de har over andre, og at de meget tit får ret, fordi folk er lidt bange for dem. Hos en del er det sådan, at de slet ikke har lyst til at lave om på det. Det er så meget en rolle, de er gået ind i, og hvad sker der, hvis de slipper den rolle – hvem er de så?

LÆS OGSÅ: Er du en pleaser? Disse ting kendetegner dig

”Pleasere” er nemme ofre

Hvis du generelt er en rummende, tolerant og positiv person, kan du være i farezonen. Energityvene har det nemlig med at gå efter folk, der pleaser, fortæller Heidi Maria Schønberg.

- En energityv kan ramme alle – forskellen ligger bare i, at nogle er bedre til at sætte grænser end andre. Der er nogle, der meget hurtigt siger fra og slet ikke vil finde sig i det. Men dem, der er mere pleasende, vil forsøge at indgå nogle kompromiser og finde bortforklaringer på energityvens adfærd. De tænker utroligt meget over, hvad der foregår, analyserer situationen og prøver at retfærdiggøre det eller se, om de selv har en andel i det. Når de så finder ud af, hvad der sker, kan de faktisk have lidt svært ved at løsrive sig fra energityven. De vil hellere prøve at finde ud af, hvordan man så kan være venner. Men jo mere de pleaser energityven, jo værre bliver det faktisk, siger hun.

Kan ende med nervesammenbrud

Her handler det i stedet om at få sagt fra over for energityven, for det kan være meget usundt at omgås en sådan person for længe ad gangen.

- En af de ting, man skal lægge mærke til, når man har talt med sådan en person, er, om man er træt bagefter. Er man energiforladt, kan man mærke, der er et eller andet, der føles lidt underligt? Og specielt om man synes, der sker noget med ens selvværd. Føler man sig dårligt tilpas, og kommer man til at tvivle på sig selv?

- Jeg var ude at coache i en virksomhed, hvor der var en energityv til stede, der havde lagt ni mennesker syge. De var simpelthen røget omkuld af et nervesammenbrud. Det siger lidt om, hvor meget magt de har. Det kan være en form for voksenmobning, og i værste fald går folk simpelthen ned med flaget, siger Heidi Maria Schønberg.

LÆS OGSÅ: Sådan genkender du en psykopat

Sig fra og stil spørgsmål

Men hvordan søren får man lige sagt fra over for en person, der stjæler ens energi og er dominerende, hvis man selv er typen, der helst vil behage?

- Det bedste, man kan gøre, er faktisk at stille direkte og undrende spørgsmål til energityven, hvis personen siger noget, der er provokerende eller nedgørende. Så kan man spørge: ”Hvad mener du egentlig med det?”. Det lyder ikke af meget, men det tvinger energityven til at svare på, hvorfor han eller hun opfører sig sådan. Nogle gange nægter de at svare, og nogle gange kan de komme med en eller anden bortforklaring, men meget ofte vil de finde sig et andet offer.

Nogle gange kan det også være en god idé direkte at bede energityven om at opføre sig ordentligt, men der skal man bruge sin intuition, for nogle energityve vil gerne have kamp og elsker, hvis der kan komme et skænderi ud af det.

- Så kan man sige til dem, at de må finde en anden at skændes med. Det er i hvert fald vigtigt, at man tydeligt siger fra, understreger Heidi Maria Schønberg.

Skriv ned

Hun anbefaler også, at man skriver ned så detaljeret som muligt om det, der er foregået.

- Når man gør det, bliver man mere fornuftsbetonet. Man går ind og analyserer det, og så kan man se, hvad det er for et mønster, der går igen. Måske kan man ligefrem begynde at forudse, hvad energityven vil gøre næste gang, og så er man lidt på forkant, samtidig med at man ikke har så mange følelser involveret. Man er mere ovre i noget nøgternt analysearbejde, plus man husker, hvad der er foregået. Folk har en tendens til at glemme, hvor slemme energityvene egentlig er, fordi de er manipulerende og også kan være søde og flinke. Men hvis de så har skrevet alle historierne ned, så ved de, når energityven virker indsmigrende, at det er rent skuespil.

LÆS OGSÅ: Renées brevkasse: Min kollega dræner mig for energi

Sidste udvej: Drop kontakten

Hvis man har forsøgt at tale med energityven, at sige fra og stille spørgsmål, men det ikke nytter, kan det i sidste ende være nødvendigt at bryde forbindelsen.

- Jeg har oplevet nogle kursister, som har droppet energityve, der har været i deres liv, og de har fået det helt anderledes. Der er jo nogle, der har et par stykker i deres omgangskreds, og hvis de kan mærke, de ikke kan nå ind til dem, kan det simpelthen være nødvendigt at cutte forbindelsen. Og der er altså nogen, der nærmest blomstrer op bagefter, siger Heidi Schønberg.

- Så hvis energityven er i vennekredsen, og du har prøvet at tale med vedkommende, og det ikke lykkes, vil jeg sige: Se at komme af med den energityv! Kom ud af den relation! Ganske enkelt fordi livet er for kort.

LÆS OGSÅ: 15 effektive tips til mere energi

Men det kan selvfølgelig være svært at droppe kontakten, hvis energityven er et medlem af familien

- Lige så snart det er en tæt relation, hvor der er rigtig mange følelser på spil, er det vigtigt, at man arbejder på at styrke sig eget selvværd. Der kan det også være nødvendigt at finde en terapeut, der kan hjælpe lidt. Og så ellers sørge for kun at være sammen med energityven i meget små doser ad gangen. Hvis det er på familiebesøg, kan man rent fysisk sørge for at holde sig lidt på afstand af energityven. Ofte bliver de væsentligt mere søde, for energityven vil helst ikke afvises. Hvis man sætter sig et godt stykke fra dem og bare er kort for hovedet og venlig, men uden at tale så meget med dem, vil de som regel smigre sig lidt ind, råder hun.

Læs mere på Heidi Maria Schønbergs hjemmeside her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også