Offline
Selvudvikling

6 tips: Sådan bliver du offline i ferien

3. juli 2017
af Karoline Mathilde Rasmussen, redigeret til web af redaktionen
Foto: Panthermedia
Drømmer du om at tage en digital detox i sommerferien? Disse 6 tips hjælper dig på vej til at være mere offline.

Overvejer at tage en digital detox i forbindelse med sommerferien? Så kan det være fornuftigt at forberede dig på den – i hvert fald hvis du ønsker, det skal lykkes. Her får du coach Tine Tangdals råd om, hvordan du holder en velafviklet online-pause.

Forbered dig på, at du skal være offline.

Det er svært bare at sige: Vupti – nu er jeg offline!, fra det ene øjeblik til det andet. Indstil dig mentalt på, at det er sådan det er, og det er ikke til diskussion.

Lav en liste over ting, der kan give dig tilfredsstillelse.

Det giver et kick af dopamin – hjernens belønningsstof – at være online. Når du ikke kan være det, bliver du nødt til at finde andre ting i din hverdag, som kan give dig den samme tilfredsstillelse. Hvis du er typen, som især bruger internettet til at være i kontakt med andre, kan du planlægge en ekstra kaffeaftale. Du kan også sætte dig ned og skrive et helt gammeldags brev, som skal sendes med posten.

Læs også, hvordan det gik, da vi fik 3 kvinder til at være offline i en uge

Beskriv, hvad du godt kunne tænke dig at nå, når du har fri.

Gør op med dig selv, hvad du savner at kunne gøre i hverdagen. Den tid, du normalt spilder på at være online, er oplagt at bruge på at få læst en god bog eller færdiggøre et hækleprojekt.

Bryd impulsstyringen.

Du vil jævnligt opleve, at det mere er en vane at samle din telefon op og tjekke mails, end det er en bevidst handling. I det øjeblik du får impulsen at række ud efter din telefon, så tæl til 10, eller tag tre dybe vejrtrækninger. Lav et regelsæt for dig selv med ting, du skal gøre, før du tager telefonen.

LÆS OGSÅ: Er du afhængig af din smartphone? Her er faresignalerne

Fortæl andre om projektet.

Vi er oftest bedre til at holde aftaler med andre, end vi er med os selv. Derfor kan det være en god idé at forpligte dig ud over dig selv og fortælle din familie og venner, at du er offline den næste uges tid. På den måde forventer de heller ikke, at du svarer, hvis de kontakter dig klokken 22.

Notér de små sejre.

Har du klaret den første dag uden at være på internettet? Godt! Skriv det ned og reflektér over, hvordan det er gået. Har du fået abstinenser efter at være online, så notér, hvordan du klarede den. På den måde kan du læse tilbage i dine egne erfaringer og finde ud af, hvad der virker og ikke virker. Det kan også være meget motiverende at lave en liste over ting, du når i løbet af en dag. De fleste vil nemlig finde ud af, at de har fået en masse fra hånden, de normalt ikke ville have nået. Det er vigtigt at sætte pris på.

4 gode apps til at blive bevidst om dit online-forbrug:

Moment måler dit smartphoneforbrug ned til mindste detalje. Du kan indtaste, hvor meget tid du må bruge med din telefon om dagen, og appen vil give dig en notifikation, når din skærmtid er opbrugt. Findes i App Store.

BreakFree fungerer lidt på samme måde som Moment. Desuden får du en ”afhængighedsscore”, som beregnes ud fra dit skærmforbrug. Jo lavere score, jo bedre. Findes i App Store og til Android.

Flipd er til dig med et ambitiøst mål om at lægge telefonen fra dig. Flipd låser din telefon i et bestemt tidsrum, og når den først er låst, kan du ikke åbne den igen. Fås til Android.

Forest fungerer som et spil, hvor du planter et træ. Træet lever og vokser, når du lader din telefon være i fred. Målet er, at du til sidst har lavet din egen skov, hvor hvert træ repræsenterer tid væk fra din telefon. Findes i App Store og Google Play.

Om eksperten

Tine Tangdal, stresscoach og mastercoach i personlig effektivitet. Er forfatter til bogen ”Tæm din stress” fra 2010.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også