Kærlighed og sex

Sandt eller falsk: 5 myter om forskelle på mænd og kvinder

17. juli 2017
af Karoline Mathilde Rasmussen
foto: Panthermedia
Mænd har mest lyst til sex, mens kvinder gerne vil snakke om deres følelser. Eller hvad? Vi har bedt to eksperter om at nuancere fem af de mest sejlivede myter om de to køn.

Er mænd virkelig fra Mars, mens kvinder er fra Venus? Vi har allieret os med to eksperter, Michelle Miller, som er psykolog og sexolog, og Finn Korsaa, der er psykolog og parterapeut ser nærmere på 5 myter om kvinder og mænd

Myte 1: Mænd vil oftere have sex end kvinder

Finn Korsaa:

– Det er en åndssvag påstand. Mænd og kvinder har begge et erotisk begær, og det er så vist indrettet, at de i al almindelighed retter sig mod hinanden. Har du nogensinde hørt om et forelsket par, hvor den ene havde mere lyst end den anden? Det ville overraske mig. Så længe man er forelsket, er det min erfaring, at behovet er lige stort fra begge sider. Så sker der noget, når forholdet udvikler sig undervejs. Det gør sommetider, at manden ender med at have mere lyst end kvinden eller omvendt, men det har noget at gøre med den individuelle historie, parrene har. Forestil dig, at en mand og en kone er i byen en aften. De sidder i gode venners lag, og så sårer manden sin kæreste ved at irettesætte hende. Hun ved ikke, at hovedstaden i Ukraine hedder Kiev, og han udbryder: ”Ved du ikke engang det ..?”, og hænger hende ud. Når de kommer hjem og skal i seng, og han har lyst til hende, har hun ikke lyst. Han har afvist hende i selskabelig sammenhæng, og hun afviser ham i sengen. Men det har ikke noget at gøre med at have lyst til sex. Når kvinden siger, at hun ikke har lyst til sin mand, har det intet at gøre med behov. Det handler om, at der er et spil mellem dem, der forhindrer dem i at udfolde sig, som de egentlig vil. Kvinder kan også tvære en af sted mod manden, så han er skide sur, når de kommer hjem fra byen. Mange mennesker afviser uden at være helt opmærksomme på, at de gør det. Måske synes de, de er skide sjove, men i virkeligheden sårer de hinanden. Det er sådan noget, der har betydning for, om man har lyst. Det er ikke biologisk. Vi er alle sårbare, især i forhold til dem, vi er tæt knyttede til. Måske ved man ikke selv, man er blevet såret, så man reagerer ved at blive sur. Men det er noget sludder, at mænd har mere lyst til sex end kvinder.

Michelle Miller:

– Hvis man kigger på vores biologiske køn, som trods alt også er en del af vores kønslighed, vil jeg sige, det er rigtigt. Det er ud fra forståelsen, at mænd har mere testosteron i kroppen. Testosteronet kickstarter sexmotoren hos både mænd og kvinder, og mænd har gennemsnitligt 10 til 100 gange mere end kvinder i den kønsmodne alder. Det betyder, at der hyppigere i mandekroppen vil løbe seksuelle impulser i centralnervesystemet. Men biologi er én ting. En anden er, at stress, livskriser, sorg og en følelsesmæssigt turbulent periode kan påvirke sexlysten. Stress er den allerstørste synder hos begge køn – mindst lige så meget hos mænd som hos kvinder. Det, jeg ser i praksis, er, at der er mindst lige så mange forhold, hvor kvinden vil knaldes mere, end manden gider. I bund og grund betyder det bare, at vores sexlyst er styret af mange faktorer – en dimension bestående af noget biologisk, psykologisk, kulturelt og opdragelsesmæssigt – og alt sammen skal koges ned til den suppedas, vi kalder for menneske.

LÆS OGSÅ: Tre mænd: Vi vil have voksne kvinder

Myte 2: Kvinder vil tale mere om følelser, end mænd vil

Finn Korsaa:

– Jeg vil sige ja, og det er der en ganske banal og biologisk forklaring på. Som passer med den måde, vi er udrustet og bygget på. I 190.000 år har vi levet som jægere. Mændene gik på jagt og sagde ingenting, og kvinderne var i kollektiv hjemme blandt kvinder og børn, og snakkede. Det kan være en af grundene til, at mænd fra naturens side er mere tilbageholdende med at tale om deres følelser og om, hvordan de har det. Selvfølgelig er der også sociale forklaringer, der spiller ind. Hvordan er man vokset op? Er man opdraget i et hjem, hvor det har været normalt at tale om alting? Men grundlæggende tror jeg ikke, behovet for at tale om følelser er forskelligt kønnene imellem. Min erfaring er, at mænd meget gerne vil tale om følelser. De fleste oplever det faktisk som en kæmpe lettelse at kunne tale om, hvordan de har det.

Michelle Miller:

– I praksis vil jeg sige ja: Kvinder vil hellere tale om følelser, men jeg har ikke forskning, som understøtter det. Grundlæggende tror jeg på, at følelser og stemninger fylder mere og opleves som et helt indre liv i den gennemsnitlige kvinde. Det handler også om, at følelser for mange kvinder bliver hyldet; det at have følelser og dyrke dem er fedt og spændende, og derfor identificerer kvinder sig i højere grad med det at føle. Men jeg oplever ikke, at mændene har sværere ved at tale om deres følelser, end kvinderne har, de gør det bare på en anden måde. Mænd har bare en tendens til at bruge vendinger som: ”Jeg tænker, jeg bliver ked af det nu” – en tankeformulering – men der gemmer sig jo en følelse i det, som kan være svær at benævne. Det er klart, at mænd har adgang til deres følelser, de er bare ikke lige så trænede til at snakke om dem, så det bliver ikke altid så nuanceret. Igen er der store individuelle forskelle, for jeg ser også rigtig mange mænd, der sender deres dame i terapi, fordi hun ikke vil tale om følelser.

Myte 3: Kvinder har brug for mere bekræftelse end mænd

Michelle Miller:

– Dér vil jeg sige nej. Jeg oplever, at der er et meget ligeligt fordelt behov i forhold til anerkendelse i form af ord, kram og skulderklap. Faktisk vil jeg sige, at det tit er mænd, der er i underskud på bekræftelse, især nu, hvor den danske matronekvinde har blæst sig op og er blevet en smule trynende over for det mandlige køn. Jeg ser mange mænd, der sidder og er lidt flade og godt kunne bruge et boost fra deres dame – at få at vide, at han er lækker, dejlig, og at han er skøn at elske med.

Finn Korsaa:

– Det er et udsagn, man ikke kan kønne. Det med at blive bekræftet er noget, børn har brug for. Som barn får man ros af sin mor og far, som voksen har man behov for at kunne stole på sin egen vurdering af sig selv. Bekræftelse bør man forlade, når man bliver voksen. Det er lettere sagt end gjort, men uanset hvilket køn man er, bør man øve sig i at bekræfte og drage omsorg for sig selv. Et forhold kan ikke eksistere på ros, men man kan selvfølgelig stadig sige: ”Godt gået!”, hvis den anden har udrettet noget usædvanligt. Hvis man ligefrem tror, man skal huske at rose sin partner en gang om dagen, har man overset, at der er andre ting, der er vigtigere. Anerkendelse af hinanden i et parforhold ligger i anerkendelse af hinandens følelser. Det er kærlighed, indlevelse og forståelse, der er brug for. Men at sige, at kvinder har mere brug for bekræftelse i et parforhold, er det rene sludder og vrøvl.

Myte 4: Mænd har sværere ved at binde sig i et forhold, end kvinder har

Finn Korsaa:

– Min erfaring er, at mænd er lige så interesserede i at have et forhold og i at knytte sig til en bestemt kvinde, men det er svært at udtale sig generelt om. Selvfølgelig findes der mænd, der ikke kan binde sig, men de kvinder findes også. Vi lever i et samfund med flere og flere enlige, men det er ikke, fordi de ikke har lyst til at være i et forhold – de kan bare ikke finde ud af det, og de har svært ved at finde den rigtige partner. Jeg tror heller ikke på, at mænd er mere tilbøjelige til at holde et vindue åbent. Når folk siger sådan noget, stikker der altid en masse under, som de ikke er klar over. Det er en anden måde at holde afstand på til en kvinde. Men helt generelt er mit indtryk, at langt de fleste mennesker ønsker at leve i et forpligtende parforhold.

Michelle Miller:

– I det samlede regnskab tror jeg ikke på, at mænd har sværere ved at binde sig i et monogamt forhold. Jeg oplever også, at mænd og kvinder er lige gode om utroskab. I praksis har jeg nok set flere par, hvor manden har stokket rundt i den. Der kan også være noget kulturelt i det: Vi er mere tilbøjelige til at kigge på manden som en, der gør sådan noget, mere end på kvinden. Mænd kan ikke holde pikken i bukserne, og kvinderne er jomfruelige skabninger, der har brug for at forbinde følelser med sex, men det lyder som noget pjat i mine ører. Jeg ser kvinder, der holder et vindue åbent med en god ven i form af følelsesmæssig kontakt, men ikke som en, hun knalder med, hvor mænd muligvis mere søger sex og kropslighed.

LÆS OGSÅ: Dét forstår mænd ikke ved kvinder - og omvendt

Myte 5: Kvinder brokker sig mere end mænd

Finn Korsaa:

– Generelt kan man godt sige, at kvinder brokker sig mere end mænd. Det normale parforhold, hvis man kan tale om et sådant, er ofte præget af, at mænd siger, at lige meget hvad de gør, er det ikke godt nok. Det er meget udbredt. Der kan ligge oceaner af ting bag den konstruktion, men jeg tror, det har noget at gøre med, at mænd har svært ved at give kvinden det, hun har brug for: Nærvær og erotik. Det skyldes, at de er usikre på deres egen mandighed, og de er bange for deres begær og maskulinitet. Sådan noget kan kvinder mærke, og det bliver hun usikker og frustreret over.

Michelle Miller:

– Hvis man ser det fra mandens perspektiv, skal det nok passe, at kvinder brokker sig mere end mænd. De fleste kvinder vil ikke nødvendigvis se det som brok. For mange kvinder lyder det at tale om følelser, og hvad kvinderne har brug for, ikke som brok inde i hovedet på dem selv, men sådan kan det sagtens blive opfattet af manden. Lad os sige, at hvis den gennemsnitlige kvinde i løbet af en dag udtrykker sig mere om følelser, er mange af dem udtryk for noget, som er svært. Og det kan nemt tolkes som brok. Mange mænd lader deres kvinder taler frit og flydende, og de tager måske kun fem procent ind. Det er ingen usædvanlig strategi, og den er nok heller ikke helt dårlig. For nogle kvinder kan det selvfølgelig være enormt utilfredsstillende, og det er ærgerligt, hvis det ender med, at manden ikke får hørt de vigtige ting, hun siger. Hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg, det ville optimere mange parforhold, hvis kvinden en gang imellem droppede alle mellemregningerne og nøjedes med at give manden den første og sidste ligning.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også