Lytter
Kærlighed og sex

Lytter din partner egentlig til dig?

2. august 2017
af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Panthermedia
… Og lytter du til ham? Vi ser nærmere på, hvad vil det sige at være en god lytter – og hvorfor er det vigtigt at kunne lytte i et velfungerende parforhold.

Føler du indimellem, at din bedre halvdel ikke hører ordentligt efter, når du egentlig har brug for, at han lytter? Så er du nok ikke den eneste. Men hånden på hjertet: Lytter du egentlig altid ordentligt til alt, hvad han siger?

I en undersøgelse lavet af Radio Nova blandt deres lyttere* svarede 95 % af de adspurgte kvinder og 82 % af de adspurgte mænd, at det er ”forholdsvist vigtigt” eller ”altafgørende” at deres partner er en god lytter. Der er altså noget, der tyder på, at gode lytteevner er noget, som både mænd og kvinder efterspørger hos en partner. Men hvad vil det egentlig sige at være god til at lytter?

Nysgerrighed og nærvær

Vi har spurgt par- og psykoterapeut Christina Copty, der har stor erfaring med rådgivning i parforhold, om netop det.

- Man kan sige, at en god lytter er et menneske, der er nærværende. At lytte ordentligt kræver, at vi er til stede, for det at lytte til et andet menneske, det er jo en aktiv handling. Som lytter sidder man og reflekterer og forsøger at forstå den, der taler, og der er man nødt til at være nysgerrig. Ellers lytter man ikke ordentligt, fortæller Christina Copty og slår fast, at det netop i et parforhold er sindssygt vigtigt, at man giver sig tid til at lytte til hinanden.

- Oftest er vores partner den, vi har allermest brug for lytter og forstår os. Han eller hun er nemlig vores primære tilknytningsperson.

LÆS OGSÅ: Kan ideen om den eneste ene skade parforholdet?

Forskelle på mænd og kvinder

Men er der noget om, at kvinder i højere grad end mænd har brug for at blive lyttet til? Kaster vi et hurtigt blik på undersøgelsen, så ja. Men Christina Copty mener ikke, at det er så enkelt.

- Det er min erfaring, at ligeså mange mænd ikke føler sig hørt af deres kvinder som omvendt. Så jeg tror mere, at det generelt parforholdsproblem.

Til gengæld påpeger hun, at der ofte er forskel i måden, mænd og kvinder gerne vil lyttes til.

- For mænds vedkommende handler det ofte om, at de har brug for, at vi kommer med en eller anden form for løsning, som vi skal hjælpe dem til at nå frem til. Kvinder vil omvendt ofte gerne have sig frabedt løsninger. Dem skal vi nok selv finde. Vi har egentlig mest brug for at få tingene sagt højt, for når vi gør det, så får vi også reflekteret over dem og kommer med vores egne løsninger derigennem.

Det handler ikke om kvantitet

Rent kulturelt kan man også sige, at vi kvinder bruger hinanden meget mere socialt, end mænd gør. Mange kvinder vokser op med, at vi skal tale alting igennem. Vi mødes også med vores veninder for bare at snakke. Mænd mødes oftere om noget, som de så taler ud fra.

Men hvis kvinder har en tendens til at tale meget, så bliver det jo oftere vores mænd, der skal lytte. Men lytning behøver ikke bliver gjort om i kvantitet, fastslår Christina Copty.

- Det behøver ikke at skabe en ubalance i forholdet, hvis kvinden har et større behov for at blive lyttet til, end manden har. Det handler bare om, hvorvidt begge parter trives med det.

Hvis begge formår at lytte nærværende i den mængde, den anden har behov for, så kan det altså fint fungere.

LÆS OGSÅ: Parforhold: Er det dig, der bestemmer det hele?

Bliv en bedre lytter

Men ofte risikerer vi alligevel at gå fejl af hinanden i parforholdet, fordi den ene ”altid vil snakke alting til døde” eller den anden ”aldrig hører efter”.

Dér mener Christina Copty, at det er vigtigt at have for øje, at når vi kvinder taler, så handler det rigtig meget om relationsdannelse. Det er en måde for os at knytte os til andre på – men det er det ikke altid på samme måde for mænd. Når et problem er løst, så behøver de ikke nødvendigvis at snakke mere om det.

Men hvad gør man, hvis man føler, at ens partner ikke lytter nok og godt?

- Hvis der er problemer eller konflikter i parforholdet, så er det selvfølgelig nødvendigt, at vi får ham til at forstå, at her er han nødt til virkelig at lytte. Men en af de vigtigste opgaver, vi har i vores parforhold, det er også, at vi ikke gør vores partner forkert. Og der er vi også nødt til at se indad. Jeg har faktisk valgt den her mand. Og måske er det bare sådan, han er? Måske er det noget, jeg bare skal respektere og acceptere. Jeg tror ofte, at mænd føler sig kritiserede og kommer til kort, fordi de ikke forstår, hvad der bliver forventet af dem. Så lytter han forkert eller siger de forkerte ting – og så ender man i konflikter.

I stedet kan vi selv tage det første skridt hen mod at blive bedre til at lytte.

– Vi kan ofte blive meget bedre til at lytte efter sub-tekst hos mænd. At lytte til det, han ikke siger. Nogle mænd er for eksempel ikke så gode til at sige, hvis der er noget, der sårer dem. I stedet snerrer de måske af en, og der kan vi blive bedre til at fange den og sige, hey, er der noget, du ikke er glad for, er ked af etc. At vi selv lytter og forholder os nysgerrige og interesserede i forhold til, hvad der egentlig ligger bag – i stedet for at blive reaktivere og eskalerer en vrissen kommentar, som vi indimellem kan være gode til.

-Men: det er vigtigt at vi ikke analyserer og tolker på det. Tag det, han siger for gode varer og respekter, at det, han siger, er det, han mener, slutter Christina Copty.

Om eksperten:

Christina Copty er par- og psykoterapeut og forfatter til bogen ”Den svære kærlighed – om parforhold og narcissisme”. Læs mere på www.christinacopty.dk

*Undersøgelsen er lavet blandt Radio Novas lyttere og bygger på 1087 besvarelser hvoraf 637 var kvinder.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også