https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/tumlinge-1-3-aar/foer-april-2013/2012-05-gladbaby-prim.jpg
Gravid

Lær dit barn at tale (0-2 år)

12. januar 2015
af Frida Paustian. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Når først dit barn har opdaget, at det kan lade sig gøre at tale – og sige sin mening! - via sprog, begynder udviklingen for alvor at gå stærkt. Her viser vi dig, hvordan du kan træne sprog med dit barn...

Sådan kan du støtte dit barns sprog

  • Lær dit barn samtalereglerne ved at holde øjenkontakt, når du taler med dit barn, og ved at reagere på de lyde, dit barn frembringer.
  • Syng for dit barn - også på puslebordet. Det må gerne være den samme sang, som bliver jeres puslesang.
  • Når du går rundt i stuen med barnet på armen, så prøv at fortælle det, hvad I ser på:
    "Her er vinduet, og udenfor kører der mange biler, og det er fjernsynet med mange billeder".
  • Brug dit kropssprog meget bevidst sammen med det talte sprog ved eksempelvis at sige "ja" og samtidig nikke og "nej" ved at ryste på hovedet.
  • Læg forskellige ting i en skotøjsæske - for eksempel en pegebog, noget spiseligt, eller et stykke legetøj (kun en ting ad gangen). Let selv lidt på låget, se overrasket ud og sig: "Næh!" På den måde vækkes barnets nysgerrighed. Sammen kan I se og tale om, hvad der er i æsken og læse bogen, lege med legetøjet eller spise maden.
  • Sæt dit barn et sikkert sted i køkkenet, og lad det følge med i, hvad der sker. Sæt ind imellem ord på dine handlinger: "Så skal vi have vand på kartoflerne".

Første gang du hører dit barn sige 'mor' eller 'mad', så har han faktisk allerede forstået 10 andre ord.

Læs også: 5 råd, der hjælper sproget på vej

Så selvom du nok synes, det er sjovt og spændende, hvis han hurtigt får lært en masse nye ord, er det faktisk mere betydningsfuldt at følge med i, om dit barn forstår dine ord og handler derefter, end om han selv får udtrykt sig i ord.

Dit barns sprogudvikling sker i 'etaper'

At udvikle et helt sprog fra bunden er en voldsomt kompliceret proces, der består af mange dele: Grammatik, ordforråd, udtale, sætningssammensætning osv. osv. Dit barn kan forståeligt nok ikke udvikle alle disse sider på en gang.

Læs også: 16 genveje til tale

Derfor vil du opleve, at dit barn i perioder f.eks. udvikler udtalen, mens det i andre perioder slet ikke ændrer på denne del. Også andre sider af dit barns udvikling, som f.eks. den motoriske, kan kræve så meget energi, at tilegnelsen af sproget går langsomt i perioder.

Støt dit barns sprogudvikling 0-2 år

Selvom udviklingen foregår forskelligt fra barn til barn, er der dog en række fællestræk, som går igen hos alle små børn, der er i gang med at lære at tale.

Talepædagog Lis Klausen fortæller nedenunder, hvordan dit barns sprog udvikler sig, når det er hhv. 0, 1 og 2 år - og i faktaboksen kan du samtidig se, hvad du konkret kan gøre for at understøtte sprogudviklingen på de forskellige alderstrin.

Udviklingen starter nemlig stort set, fra når baby er kommet ud af maven, så det er aldrig for tidligt at gå i gang.

0 år - Pludrelyde

Allerede i de første levedage bruger dit barn sproget som et kontaktmiddel til sin omverden. Og som ingen nybagte forældre er i tvivl om, er den tydeligste meddelelse forskellige former for gråd.

Dit barn lytter til din stemme, retter efterhånden sin øjenkontakt mod dig og svarer med lyde og kropsbevægelser. Jo mere ivrigt dit barn bliver for at meddele sig, jo mere er hele kroppen i bevægelse.

Sørg altid for, at du har øjenkontakt med dit barn, når I 'snakker sammen'. Når et barn er mættet af indtryk, vender det hovedet bort som tegn på, at det ønsker fred. Følg de forskellige signaler fra dit barn, så det får kontakt og stimuleres, når det er parat til det, men lades i fred, når det er træt.

I løbet af nogle måneder høres forskellige pludrelyde, gurglen, grynten og klukken blandet med flere vokallyde, og dit barn hviner højt af glæde. Barnet øver sig på denne måde på forskellige tonehøjder, og det ender ud i, at dit barn også bruger konsonanter i sin pludren, så flere lyde sættes sammen - f.eks. 'ba', 'bi' og 'bu'.

Hvad siger dit barn, når det fylder 1 år? Læs mere her

Læs også:
16 genveje til tale

Læs også