https://imgix.femina.dk/media/3cffbab0587c42c983eef7e8c980704c.jpg
Familieliv

Styrk dit barns sprog

3. juni 2013
af Magasinet Mor
Taler mit barn nok? Er det bagud i forhold til andre? Og hvordan er det med sprog og udvikling? Du har sikkert stillet disse spørgsmål mange gange, og svaret – det får du lige her.

Det er ikke kønt, det er lidt for højt, og du tvivler på, hvorvidt din A cappella udgave af 'Marie Hønen Evigglad' overhovedet hjælper. Men det gør det! Så syng for dit barn, hvis du gerne vil sætte skub i dit barns sprogudvikling. Synes du heller ikke, at dit barn kan tale lige så godt eller meget, som din venindes jævnaldrende pode kan, skal du ikke fortvivle. Ved hjælp af få, simple tiltag kan du selv styrke dit barns sprog og udvikling. Lene Sally Grann er tale-hørepædagog i Gladsaxe Kommune, og hun ved alt om, hvordan man hjælper børn med sproget. "Det er den voksne, der skal lære barnet sproget. Den voksne skal ikke tale hele tiden. Brug pauserne, kig barnet i øjnene og husk på, at der er en afsender og en modtager," forklarer Lene Sally Grann.

Hvor mange ord er normalen?

Børns sproglige udvikling er forskellig. Nogle børn lærer at tale hurtigt, mens andre skal have lidt mere tid, inden der kommer lyd på mundbevægelserne. Desuden er piger generelt hurtigere til at lære at tale end drenge. Derfor kan det være rigtigt svært at give et præcist skøn på, hvor mange ord de små poder skal kunne, når de er et, to og tre år. "Når barnet er et år, skal de kunne ca. tre ord. Ord er også lyde som hov og av. Et ord er et ord, når forældrene forstår det. Når barnet er to år, skal de kunne ca. 50 til 100 ord, og når barnet er tre år, skal det have et ordforråd på mindst 250 ord og tale i sætninger." udtaler Lene Sally Grann anbefaler også, at du skriver alle de nye ord ned, som flyder fra dit barns mund. På den facon kan du følge med i, hvordan sprogudviklingen går.

Læs også: Din babys sprog

Tal med dit barn

Barnets alder er fuldstændigt underordnet, når det drejer sig om indlæringsmetoder.Det vigtigste er, at du skal være interesseret,opmærksom og have tiden til at hjælpe dit barn. Sæt ord på de ting, du ser sammen med dit barn. Er du i køkkenet, så tal om det, I laver. "Mange børn kender ikke almindelige ord som nøglehul. Fordi deres forældre aldrig nævner det," udtaler Lene Sally Grann.

Ordentligt legetøj

"Børn skal have godt legetøj, der stimulerer deres sprog, er realistisk og en miniature model af virkeligheden. Det kan være dyr, tog og biler. Tal med dit barn om, hvad dyrene siger. Det er enstavelsesord, og alle dyrelyde er gode at øve vokalerne med." Lene Sally Grann understeger også, at enhver familie burde have et alfabet hængende i hjemmet. "Det er med til at skærpe barnets forståelse for sproget."

Læs også: 16 genveje til tale

Mit barn taler ikke

Hvis du oplever, at dit barn stadig ikke siger noget omkring de to år, så kan du over en uge køre et lille sprogprogram. Tag udgangspunkt i barnets interesse, så hvis biler får ham til smile saligt, nævner du ordet bil så mange gange som overhovedet muligt. Tal med dit barn om de biler, I ser på gaden. Læs i bøger om biler, leg med legetøjsbiler derhjemme og stimuler så mange af barnets sanser som muligt. Jo flere gange ordet høres,jo bedre sidder det fast. Når ugen er omme, skal barnet kunne sige bil."Hvis barnet stadig ikke siger bil, så kontakt en talepædagog i din kommune," siger Lene Sally Grann.

Dårlig hørelse

Manglende sprog kan også skylde, at dit barn har svært ved at høre. For sprogudviklingen er det altafgørende, at dit barn hører normalt. Mange børn har på tidspunkter væske i mellemøret, hvilket svækker hørelsen. Lenes erfaring er, at længere tids hørenedsættelsehos børn kan medføre, at de har svært ved at udtale vokalerne tydeligt. Derfor kan det også være en god idé at tage dit barn en tur til lægen, hvis du mistænker dårlig hørelse.

Hvornår skal jeg søge hjælp?

Hvis dit barn i en alder af to år stadig ikke har sagt noget, eller dit treårige barn ikke kan tale i sætninger, bør du kontakte din kommune og få en høre-tale pædagog til at undersøge barnet.

Læs også: Stimuler babys sprog
Legetøj gør børn klogere, når bare det er det rigtige

Læs også