https://imgix.femina.dk/media/ccd117fb864d4b598ca1cf9611d3b49d.jpg
Stil

Frem med strikke-pindene

19. januar 2011
af Susanne Gustafsson
Foto: Lotte Horup
Går du med en drøm om at lære at strikke? Så følg FEMINAs strikkeskole og kom godt i gang

Det er ingen hemmelighed, at jeg har strikket hele mit halv- og helvoksne liv - også i de perioder, hvor det bare har været sååå last century at strikke. Jeg elsker den meditative tilstand, jeg er i, når jeg sidder og lader tankerne galoppere i alle retninger, mens hænderne lever deres eget strikkeliv.
Lige nu er der masser af mode med hjemmestrikket præg i fede, chunky garner, så det er ingen skam at gribe pindene.
Her på FEMINAs redaktion er vi en gruppe, der har indført en strikkepause om eftermiddagen - sundt på flere niveauer, for før holdt vi faktisk ikke andre pauser end frokosten.
Følg med her på femina.dk, når f.eks. Dorthe og Signe (måske) kommer i gang med at strikke.
Du vil også med jævne mellemrum få nemme og ægte FEMINA-opskrifter på trendy ting, du kan strikke, også selv om du liiige er startet. Lige nu er jeg ved at strikke en lille poncho, som du får opskriften til, når den er færdig.

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Start med noget ultra-nemt som f.eks. et par håndledsvarmere, benvarmere, en lille poncho eller et halsrør. Det kan alt sammen strikkes på tykke pinde, der går ikke så meget garn til, det er overkommeligt, og det gør ikke så meget, om det bliver lidt mindre eller større end planlagt. Så find noget fedt strikkegarn, og køb den tykkelse strikkepinde, der passer til (det står på banderolen) - gerne bambus eller ædeltræ, for det ER altså lækrest at strikke med.
God fornøjelse!
Madredaktør og strikkeekspert på FEMINA
Susanne Gustafsson

HER ER DE MEST ALMINDELIGE FORKORTELSER:














SÅDAN SLÅR DU MASKER OP MED 1 TRÅD
(Bruges mest, når der skal slås masker op undervejs i arbejdet)
Læg garnet som vist, strik strikkepinden ind i løkken, og træk (ikke for stramt) til. Hold strikkepinden med løkkemasken i højre hånd, og læg garnet om venstre tommelfinger. Hold resten af garnet med venstre hånds andre fingre.Stik strikkepinden bagfra ind i løkken om tommelfingeren, og stram masken let sammen.
Fortsæt, til du har det ønskede antal masker.

SÅDAN SLÅR DU MASKER OP MED 2 TRÅDE
(Brug altid denne metode i starten af et arbejde)
Lav en løkkemaske 1-2 meter fra garnenden. Hold strikkepinden med løkkemasken i højre hånd, læg garnenden om venstre tommelfinger og garnet fra nøglet om venstre pegefinger. Hold begge tråde på plads med venstre hånds andre fingre. Stik pinden bag om løkken på pegefingeren. Træk garnet igennem tommelfingerløkken, og træk let til, mens tommel- og pegefinger på venstre hånd spredes. Fortsæt, til du har det ønskede antal masker.

SÅDAN STRIKKER DU RETMASKER
Hold garnet bag arbejdet, og lad det løbe over venstre hånds pegefinger. Stik den højre strikkepind forfra ind i den første maske på venstre pind.
Før højre pind bag om garnet, og træk garnet igennem masken. Lad masken glide af venstre pind og løkken over på højre pind. Fortsæt, til alle masker er strikket.

SÅDAN STRIKKER DU VRANGMASKER
Læg garnet over venstre strikkepind. Før den højre pind bagfra ind under garnet og ind i første maske på venstre pind. Før højre pind bag om garnet.
Træk garnet igennem masken, og lad masken glide af venstre pind og løkken over på højre. Fortsæt, til alle masker er strikket.

SÅDAN TAGER DU EN MASKE LØS AF
RET: Stik strikkepinden forfra ind i masken, som om du vil strikke den, men lad masken glide over på højre pind med garnet bag arbejdet.
VRANG: Stik strikkepinden bagfra ind i masken, som om du vil strikke den vrang, men lad masken glide over på højre pind med garnet foran arbejdet.

SÅDAN STRIKKER DU 2 RET SAMMEN
Stik højre strikkepind forfra ind i 2. og 1. maske på venstre pind på en gang, og strik ret.

SÅDAN STRIKKER DU 2 RET DREJET SAMMEN
Tag den 1. af de 2 masker, der skal strikkes sammen, løs af, strik den 2. maske, og træk den løse maske over den strikkede.

SÅDAN TAGER DU UD:
TAG EN LÆNKE OP, OG STRIK DEN DREJET RET

Tag med venstre pind lænken op imellem sidste maske på højre pind og første maske på venstre pind. Stik højre pind bag om lænken, og strik en retmaske = drejet ret.

SÅDAN LUKKER DU AF
RET:
Strik de 2 første masker løst ret, stik venstre strikkepind ind i 1. maske, og træk den over den 2. maske. Fortsæt, til det ønskede antal masker er lukket af. Strik maskerne lidt løst, så kanten ikke bliver for stram.
VRANG: Gøres på samme måde, men med vrangmasker.

Læs også