https://imgix.femina.dk/media/982fd94267404c5c8a360388db554575.jpg
Familieliv

Undgå at blive skilt de første tre år

12. januar 2010
af Signe Bjerre
Mange nybagte forældre bliver overraskede over, hvor stor en forandring det er at få et barn. Men det bliver bedre, når barnet er fyldt tre år, lyder det fra parterapeut Kickan Andersen.

Det burde være så godt, og så er det alligevel skidt.

For mange nybagte forældre brister drømmen om den lykkelige familie, når hverdagen med en lille baby melder sig. Mangel på søvn, forskellige forventninger og en lang liste af praktiske opgaver sætter parforholdet på en hård prøve.

Men der er hjælp at hente. Med enkelte redskaber kan man som forældre blive bedre til at kommunikere og anerkende hinanden. Og når først barnet er tre år, begynder det hele som regel at blive lettere, vurderer parterapeut Kickan Andersen, der dagligt rådgiver forældre, der har problemer med parforholdet.

Hvilke problemer kommer nybagte forældre typisk med, når de henvender sig til dig?

- De fleste par, der henvender sig til mig, er blevet overrasket over, hvor stor en belastning det er for parforholdet at få et barn - både psykisk og fysisk. Dybest set kommer de fleste med et udækket behov for at blive elsket, påskønnet og værdsat. Mange har svært ved at kommunikere med hinanden og er kørt fast i et spor, hvor de kritiserer hinanden og fokuserer på de dårlige ting.

Hvornår begynder problemerne typisk at opstå, når man er blevet forældre?

- Folk kommer typisk til mig, når deres barn er omkring et år eller ældre, men ofte har problemerne været der over en lang periode. Jeg hører mange sige, "det skal ikke ændre vores liv, at vi bliver forældre", men det gør det jo. Som forældre stilles vi overfor en 24 timers ansvarsopgave, og vores udmattelse kan ikke undgå at sætte sit spor på parforholdet. Især de første par år er bakke-bølge-dal. Men det bliver nemmere, så snart barnet kommer i børnehavealderen. Og derfor burde alle forældrepar lave en aftale om ikke at gå fra hinanden, før det yngste barn er fyldt tre år.

Hvordan kan du som parterapeut være med til at løse de problemer, man har i et parforhold?

- Jeg forsøger at få parterne til at vise deres sårbarhed og sætte ord på, hvad det er, der føler, de mangler hos hinanden. Mange forældre ender i endeløse skænderier eller gensidig tavshed, som ofte dækker over afsavn og ønske om nærvær og kærlighed. Hvis det er dét jeg kan se, er det dét de får at vide, og så hjælper jeg dem med at blive bedre til at kommunikere med hinanden - at tage sin egen andel, lytte til den anden og give positiv opmærksomhed til den anden part.

Hvad kræver det af et par, hvis man skal gøre sig håb om at få løst sine problemer?

- Det kræver, at begge parter er indstillet på at tilgive hinanden, og at man er åben for egen andel og tør vise sin sårbarhed.

Er det blevet mere acceptabelt at gå til parterapi i dag end for ti år siden?

- Ja, det er det. Det er sunde og raske mennesker, der kommer i parterapi. Men jeg oplever stadig par, som gerne vil holde det hemmeligt. Det er ofte nogle der føler, det er pinligt at søge hjælp. Men efter første gang er alle fordommene som regel væk.

Hvem tager typisk initiativet til, at starte i parterapi?

Det er stadig sådan, at det primært er kvinden, der tager initiativet. Mænd henvender sig også, men det er som regel først, når kvinden har pakket og er gået. Selvom det typisk er kvinden, der er initiativtageren, er min erfaring dog, at mændene er meget modtagelige og samarbejdsvillige, når først de er her. Og begge er som regel lige interesserede i at komme igen.

Spørg parterapeuten

Er det hele gået i hårdknude, eller er der bare nogle ting, der ikke fungerer mellem dig og din partner? Så kan Mama.dk's privatpraktiserende parterapeut Kickan Andersen måske hjælpe jer.

Beskriv din situation og stil dit spørgsmål direkete til Kickan Andersen via mail.

Du kan forevente svar inden for ca. en uge. Dit spørgsmål bliver selvfølgelig behandlet helt fortroligt, og svaret sendes direkte til din mailadresse.

Læs også:

I gang med sex efter fødslen
Opskriften på et godt ægteskab
Hjælp hinanden

Læs også