https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/slank-og-sund/2012/12/1248-derfor-bliver-du-afhaengig-af-sukkertrang/derfor-bliver-du-afhaengig-af-sukker-art.jpg
Træning og kost

Derfor bliver du afhængig af sukker

27. april 2017
af Mia Qvist Scheelsbeck
Ét stykke slik er jo sjældent nok...

De fleste kender godt følelsen af, at et enkelt stykke chokolade ikke er nok. Når chokoladebaren først er åben, bliver den hurtigt spist op.

Sukker virker nemlig på mange måder ligesom narkotika på vores krop, forklarer Anne Seidelin, der er sygeplejerske og kostvejleder med egen klinik.

- Vores viljestyrke, der sidder i hjernen, er på størrelse med en ært, og resten af hjernen er rene impulser. I hjernen har vi såkaldte sukkerreceptorer, og når vi spiser noget sukker, går der hurtigt signaler op i hjernen, der stimulerer receptorerne. Og det får dem til at sprede de her velværehormoner ud i kroppen - ligesom når en ryger får en cigaret. Men når de først er vækket, vil de have mere, forklarer Anne Seidelin.

Læs også: Feder dine sunde snacks?

Ærten giver op

Når sukkerreceptorerne er vågnet, bliver det også langt lettere at overtale sig selv til at spise mere chokolade og andre usunde sager.

- Så overbeviser vi os selv om, at vi fortjener det, fordi vi spiste sundt i går, har dyrket ekstra hård motion, havde et skænderi med kæresten osv. Denne snik-snak i hjernen gør, at ærten simpelthen giver op, siger Anne Seidelin.

Og fordi sukkerreceptorerne er svære at få til at tie stille, når de først er vågne, er det ekstra vigtigt at starte dagen med en sund morgenmad - uden for meget sukker - for ellers kan sukkertrangen altså følge en hele dagen.

Læs også: Feder light-sodavand?

Det handler om at spise stabilt

Så det handler logisk nok om at spise, så blodsukkeret holder sig stabilt.

- Det handler om at komme godt fra start om morgenen, så sukkerreceptorerne ikke vækkes. Det kan f.eks. være et morgenmåltid bestående af skyr, der er meget proteinrigt, med mandler eller andre nødder, lyder rådet fra kostvejlederen, der her giver opskriften på den perfekte morgenmad.

Læs også