https://imgix.femina.dk/media/94a08b30f9b042928f5cce36371d073d.jpg
Træning og kost

Smoothie kan forebygge Alzheimers og demens

2. maj 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck og Trine Fisker, NewsDesk, Aller Media
Blend dig til en skarpere hjerne med en morgensmoothie, der kan hjælpe på både Alzheimers og demens

Siger man smoothie, er der mange danskere, der tænker på kombinationen af knaldrøde og søde jordbær og en gul og cremet banan. Men det er nok de færreste, der vil putte spinat, avocado og mandler i blenderen, når de står hjemme i køkkenet og skal lave en smoothie.

Men det er faktisk netop disse ingredienser, der sammen med en række andre råvarer udgør det, som juiceeksperten Mads Bo Pedersen, der ejer firmaet High on Life og som står bag flere bøger om juice, kalder for en 'brain booster' og som faktisk har en positiv effekt på Alzheimers og demens.


Juice har effekt på sygdomme
At juice og smoothies har en effekt på netop disse to sygdomme, bekræfter amerikanske forskningsresultater, forklarer Mads Bo Pedersen til Alive.dk.

- De viser, at juicer og smoothies kan nedsætte risikoen for Alzheimers, Parkinsons sygdom og demens med op til 76 procent. Forskningen peger ligeledes på vigtigheden af fytokemikalier fra frugt og grønt til forebyggelse og behandling af mentale og neurologiske lidelser, som for eksempel dårlig hukommelse, Alzheimers og Parkinsons. Forskerne er ligeledes enige om, at der er en sammenhæng mellem frigørelsen af de frie radikaler i kroppen og en tidlig forandring af hjernens celler hos mennesker, der udvikler Alzheimers. Så hvis det store indhold af antioxidanter i frugt- og grøntsagsjuice kan feje de frie radikaler af banen, er det jo intet mindre end fantastisk, siger han og fortsætter:

- Efter at have beskæftiget mig med sundhed i 10 år, er jeg slet ikke i tvivl om, at det vigtigste organ vi mennesker er i besiddelse af, er vores hjerne. Vi må som enkeltpersoner vedkende os ansvaret for vores egen hjerne. Jeg er overbevist om, at vi selv kan gøre rigtig meget. En af de ting, vi med lethed selv kan gøre, er at presse eller blende verdens fornemmeste brændstof, nemlig juice og smoothies, siger han.

Grøntsagerne kommer i rå form
Han understreger, at det ikke kun er en bestemt type juice eller smoothie, der kan have en gavnlig effekt på netop Alzheimers og demens.

- Alle juicer og smoothies har en positiv effekt, men denne fløjlsbløde morgenmadssmoothie vil med stor sandsynlighed give dig ekstra lys i lystavlen. Ingefæren er kendt for dens antiinflammatoriske egenskaber. Lecitingranulat styrker vores nervesystem, hjerne og hukommelse. Bær, frugt og spinat er sprængfyldt med antioxidanter, vitaminer, mineraler og ikke mindst fytokemikalier. Alle er i rå og levende form, da de hverken er blevet kogt, stegt eller på anden måde forarbejdet. De sunde fedtsyrer fra valnødderne, avokadoen og hørfrøolien har ligeledes en enorm positiv effekt på hjernens funktion, siger Mads Bo.


Ingredienser til Brain Booster

1 æble uden kernehus
3 cm ingefær uden skræl
2 spsk. Lecitingranulat
2 håndfulde frosne bær. F.eks. hindbær, jordbær, solbær, blåbær.
1 banan - evt. frossen
10 valnødder eller mandler
½ avocado
1 håndfuld frisk eller frossen spinat
½ tsk. engelsk lakridspulver
Isterninger og 1 spsk. kvalitetsolie som f.eks. hørfrøolie
3,5 dl ris- eller mandelmælk


Fremgangsmåde

Alle ingredienser kommes i en blender og blendes i ca. 2 minutter. Tilføj mere væske hvis du ønsker en tyndere konsistens.

Rawfood - råt, men godt


Tre super sunde smoothies

Læs også