https://imgix.femina.dk/media/3e37b9fc684847608c12d6a56ad29502.jpg
Træning og kost

Parabener kan findes i bryster

22. februar 2012
af Redaktionen, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Parabener kan være hormonforstyrrende og er nu blevet fundet i kvinders bryster

Der har i de seneste år været langt større opmærksomhed omkring kemiske stoffer, der bl.a. kan være hormonforstyrrende. Nu har britiske forskere fundet ud af, at parabener, som findes i mad og cremer og som mistænkes for at være hormonforstyrrende, faktisk kan sætte sig i brystvævet.

Det skriver Forbrugerkemi.dk.

I undersøgelsen havde alle 40 kvinder, som havde brystkræft, parabener i brystvævet. Forskerne så på, om der var en sammenhæng, men de kom ikke frem til, at parabenerne var direkte årsag til brystkræft. Konklusionen var dog, at der muligvis kunne være en sammenhæng.

Tjek altid produktet
Det har længe været diskuteret, om parabener udgør en risiko for forbrugerne. De mistænkes, fordi stofferne kan efterligne effekten af østrogen i både dyr og mennesker. Og man ved, at østrogen kan spille en rolle i forhold til udviklingen af brystkræft. Den direkte forbindelse mellem østrogen og brystkræft er dog ikke endeligt dokumenteret.

- Vælger man cremer eller shampoo uden parabener, kan det alligevel være klogt at tjekke, hvad der er brugt for at få produktet til at holde sig. Andre konserveringsmidler og ingredienser kan nemlig også være problematiske. Vil man være forsigtig, kan man gå efter produkter, der er mærket med både Svanen og Den Blå Krans, eller kigge i indholdsdeklarationen, og tjekke om stofferne er problematiske i Kemiinfo.dk, siger Rikke Bille, der er test-koordinator ved Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Se her, hvad du kan gøre for at undgå parabener:
- Kig indholdsdeklarationen igennem og se efter ord, der ender på -paraben.
- Vælg mærker, der er mærket med Svanen og/eller Den blå krans.
- Gå udenom mad, der indeholder E214, E215, E218 og E219.
- Det er ikke nok, at produktet er mærket "parabenfri" på forsiden. Kig indholdslisten igennem og tjek stofferne.

Læs også