https://imgix.femina.dk/media/fab0da89b54640478ae74c2eb9fe67d2.jpg
Træning og kost

10 tips til en energifyldt arbejdsdag

20. december 2011
af Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Colourbox, iStockphoto
Ved at bringe sundhed på banen i arbejdstiden kan du hente masser af overskud og energi til at klare dagen.

1. Spis sundt
Læg en bund med et nærende morgenmåltid, og sørg for at holde dit blodsukker stabilt ved at spise frokost bestående af proteiner, grøntsager og lidt groft brød og en lille sund snack bestående af nødder, frugt eller grøntsager ca. hver tredje time. På den måde slipper du for, at energien dykker i løbet af dagen.

2. Tag en dyb indånding
Træk vejret dybt og helt ned i maven. Slip derefter luften langsomt ud gennem næsen, og hold fokus på dit åndedræt - og kun det. Du kan også lave gabeøvelser. Når du gaber flere gange efter hinanden, vil du uvilkårligt komme til at gabe rigtigt, og det løsner op for både dine kæbe- og åndedrætsmuskler.

3. Drik vand
Kroppen og hjernen består af ca. 70 % vand. Vand er med til at sikre, at din hjerne og dine celler kan fungere optimalt og holder dig frisk og klar. Sørg for at få masser af vand i løbet af dagen - mindst to liter - og sørg for at have en kande eller flaske med koldt vand stående på skrivebordet, evt. tilsat en skive citron, lidt mynte eller frisk ingefær.

4. Hold pauser
Undersøgelser har vist, at hjernen kun kan yde maksimalt i ca. 25 minutter ad gangen, så hvis du vil have energi til hele dagen, er det vigtigt, at du indimellem holder pauser og også sætter pauserne i system. Husk også at holde frokostpause. For ud over at du gennem kosten tilfører kroppen ny energi, så har en pause sammen med kollegerne også en social betydning og styrker arbejdsklimaet.

5. Et godt grin
Sørg for at få grint flere gange i løbet af dagen. Når vi griner, frigør kroppen nemlig endorfiner - en slags lykkehormoner, som øger dit fokus og får dig til at slippe spændingerne og stresse af.

6. Visualisér
Lad batterierne op ved at tage på en indre rejse. Sæt dig godt til rette på en stol, og luk øjnene. Forestil dig, at du går en tur i den smukke natur - i skoven, ved stranden eller hen over markerne. Se detaljerne for dig, og fornem duftene, grunden under fødderne og lydene omkring dig.

7. Gå, gå, gå
Det anbefales, at vi går 10.000 skridt om dagen. Tilbringer du imidlertid det meste af arbejdsdagen bag skrivebordet, kan det være svært at runde det anbefalede antal skridt. Prøv derfor at presse så mange gåture ind i løbet af dagen ved f.eks. at bevæge dig hen til dine kolleger, når du har en besked til dem, i stedet for at ringe eller sende en e-mail. Gå omkring, mens du taler i telefon, eller gå en omvej til kantinen - og husk i øvrigt at tage trapperne i stedet for elevatoren.

8. Spar på kaffen
Kaffe indeholder koffein og er med til at frigive forskellige stoffer i hjernen, bl.a. dopamin og noradrenalin, som begge sætter kroppen i kæmp eller flygt-tilstand og dermed har en stressende indvirkning på kroppen. Spar derfor på kaffen og andre koffeinholdige drikke som cola, sort te og kakao - og drik i stedet masser af vand.

9. Stræk dig til mere energi
Strækøvelser løsner de spændte muskler, sætter gang i blodgennemstrømningen og giver fornyet ilt til hjernen og kroppens muskler. Lav strækøvelser, mens du sidder ved skrivebordet, ved at strække skiftevis den ene og den anden arm mod loftet, buk dig forover og til siden, eller lav armsving, når du alligevel står og venter ved printeren.

10. Træk frisk luft
En rask gåtur, f.eks. sammen med en kollega, giver hjernen et tiltrængt afbræk og sætter gang i blodomløbet, samtidig med at det giver øget energi og bedre overblik. Desuden er det særlig vigtigt her i de mørke måneder at få masser af dagslys - det hjælper din krop med at danne D-vitamin og får humørbarometret til at stige.

Juleguf - det bedste og det værste

7 tips til mere velvære

5 slanketricks, der altid virker

Læs også