https://imgix.femina.dk/media/8e729208d19b44b19a7cc1e09a2bae5b.jpg
Træning og kost

Sunde alternativer til chips

28. september 2011
af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive.dk
Måske kender du også til den akutte chips-trang, som en god aften med lidt for mange drinks ofte medfører. Desværre står chips bestemt ikke højt på listen over fødevarer, der er gode for dig. Men fortvivl ej – her får du en række sunde alternativer

Når du først har fået åbnet den fristende pose med chips, kan det være svært at stoppe igen. Men der er faktisk så meget fedt i en pose chips, at du bør overveje slet ikke at åbne den.

Ifølge Lisa Bolting, der er chefdiætist ved Slankedoktor, er der så meget fedtstof i en pose chips, at det svarer til næsten en halv pakke smør.

- Der er intet, der er meget værre end en pose chips. Der er så meget fedtstof i, at det svarer til 110 gram smør. Og så er det mættet fedt, som er meget usundt, forklarer Lisa Bolting.

Læs også: Sådan kvitter du sukkertrangen

Skruer og popcorn er bedre
Hun forklarer, at popcorn og chipsskruer er bedre alternativer til varianterne med havsalt, dild og barbecue. Også popcorn, man selv popper i en sund olie i en gryde, er bedre at spise.

Slankesitet Slankedoktor.dk har udviklet en række opskrifter til lækre og sunde alternativer til chips. Her får du fem bud:

1. Rødbedechips (122 kcal pr. portion):
Ingredienser: 400 gr. rå rødbeder, 2 spsk. olivenolie og 1 tsk. havsalt.

Fremgangsmåde: Skræl rødbederne og skær dem i så tynde skiver som muligt, evt. på et mandolinjern. Bland rødbedeskiverne med olie, salt og peber. Fordel rødbedestykkerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 grader i 30 min. til de er sprøde. Vend dem undervejs.

2. Knækbrød med ærtedip (157 kcal pr. portion):
Ingredienser: 400 gr. dybfrosne grønne ærter, 2 spsk. græsk yoghurt 2 %, salt og peber, 1 fed hvidløg, 4 skiver knækbrød af typen Wasa Sport+.

Fremgangsmåde: Kog ærterne i letsaltet vand. Si vandet fra og blend ærterne med en stavblender. Lad ærtepureen køle af. Rør græsk yoghurt i og smag til med salt, peber og hvidløg.

Læs også: 16 sunde mellemmåltider

3. Bagte æbler med kanel (128 kcal pr. portion):
Ingredienser: 2 store æbler, 2 spsk. kanel, 100 gr. fromage frais, 1 tsk. vaniljesukker, 1 spsk. sukker.

Fremgangsmåde: Æblerne skrælles og skæres i både. De lægges i et smurt fad og drysses med kanel. Æblerne bages i ovnen ved 175 grader i 20-25 min. Fromage frais, vaniljesukker og sukker røres sammen. Æblerne serveres varme med den rørte fromage frais.

4. Krydrede nødder (140 kcal pr. portion):
Ingredienser: 200 gr. mandler, 100 gr. pistacienødder, 100 gr. cashewnødder, 1,5 spsk. soyasauce, 0,2 tsk. tørret chili, 0,5 tsk. tørret hvidløgspulver.

Fremgangsmåde: Bland nødderne i en skål og tilsæt soya og krydderier. Blandt godt rundt. Hæld nødderne ud på en bageplade med papir og rist dem i ovnen ved 180 grader i 13-15 minutter, til de tager farve. Vend nødderne et par gange, mens de er i ovnen. Afkøl nødderne inden servering.

Tip: Andre nødder og krydderier kan bruges efter behov. Nødder er fyldt med umættet fedt, vitaminer, fibre og protein - men husk, at du kun må spise 30 gr. om dagen.

5. Sesamdip med tilbehør (150 kcal pr. portion):
Ingredienser: 2 fed hvidløg, 300 gr. græsk yoghurt 2 %, 2 spsk. tahini, 1 tsk. presset citron, 1,5 tsk. knust spidskommen, 1 spsk. olivenolie, 2 stk. gulerødder i stave, 3 stk. bladselleri i stave, 100 gr. julesalat, 6 stk. groft knækbrød.

Fremgangsmåde: Knus hvidløget med lidt salt. Bland det med tahini, citron, spidskommen og yoghurt i en skål. Tilsæt 2 spsk. vand, rør rundt og stil på køl. Server dippen med gulerødder, bladselleri, julesalat og knækbrød.

Læs også