https://imgix.femina.dk/media/e1843d59119749e6af3cf2c8f2cbeac4.jpg
Familieliv

7 råd om barselsbesøget

13. august 2014
af Rikke Kristiansen
Illustration: Istockphoto
Her er 7 gode råd til gæster, der er på barselsvisit hos nybagte forældre. Bliv ikke for længe, og undgå at komme med 'konstruktiv' kritik, lyder nogle af rådene...

Hvornår skal vi komme, og hvor længe skal vi blive?
Uanset om I kommer to dage eller to uger efter fødslen, så kom ALTID efter aftale og gør besøget så kort som muligt. Respekter, at familien har brug for dage for sig selv - også selvom "det jo bare er jer."

Hvad nu hvis barnet sover?
Spædbørn sover meget, så vær indstillet på, at du kun får et glimt af barnet. Barnet har brug for søvnen, så lad være med at vække det. Og husk, at selvom barnet sover, betyder det ikke, at I bare kan blive i flere timer. Forældrene har brug for at samle energi og kræfter til næste gang, barnet er vågent.

Må vi holde guldklumpen?
Uanset hvor meget det kribler i fingrene for at sidde med barnet eller gå med barnevognen, så respekter, at alt dette også er forældrenes behov. Overlad det til dem at byde ind med, hvornår og hvad I skal med guldklumpen.

Hvordan kan vi hjælpe?
Udover de korte besøg og respekt og støtte til forældrene er den største hjælp at være en praktisk gris. Tag opvasken - uanset om den er stor eller lille, gå en tur med støvsugeren, hjælp til med vasketøjet og så videre.

Hvordan støtter vi bedst de nybagte forældre?
De fleste børn græder meget de første par måneder, og det udmatter forældrene. Vær forstående, og lad dem få luft, så frustrationerne ikke går ud over barnet. Sig for eksempel: "Det kan jeg godt forstå er hårdt, jeg ville også være træt" eller". Og spørg endelig, om der er noget, I kan gøre for at aflaste de nybagte forældre.

Hvordan bakker vi op om familiens valg?
Det vigtigste er at støtte familien i det valg, den træffer, selvom du måske selv ville have valgt anderledes. Det samme i forhold til for eksempel sovesituationen. Nogle børn og forældre trives med at sove hver for sig. Andre trives bedst med kropskontakt og sover bedst i visheden om, at de hele tiden kan mærke hinanden..

Skal vi give gode råd?
Selvom du har dine erfaringer, så undlad at komme med kritiske spørgsmål eller komme med gode råd - medmindre I bliver spurgt. Nybagte forældre er yderst sårbare og har brug for at gøre deres egne erfaringer. Og husk, at deres måde er den rigtige for dem og deres barn.

Læs også:
Barselsvisitter
Barselshvile
Lær at takle svigermor
Nybagt mor

Læs også