Kvinde føntørrer hår med hårtørrer
Skønhed

Hårtørrer-guide: Inspiration til sund føntørring

7. juli 2020
Tirsdag, 7. juli 2020 - 12:10. Udgivet første gang d. 31. juli 2015 - af Josefine Gammelgaard og Julie Brandt & Marlene Kronborg, Foto: Shutterstock
De fleste af os har en hårtørrer derhjemme – men hvordan får du det bedste ud af din hårtørrer? Vi giver dig inspiration til, hvordan du holder håret sundt, når du føntørrer, og samtidig kan komme hurtigt ud ad døren med tørt hår.

Kender du det, at morgenrutinen går lidt for hurtigt, og at du ikke når at føntørre håret – og når du kommer på arbejde efter en frostkold cykeltur, er det våde hår frosset til stive hårklumper? Det ser mildest talt ikke kønt ud, og det føles heller ikke særlig rart.

Det bliver heldigvis ikke så koldt i Danmark, at det ofte er et problem. Og de fleste af os har en hårtørrer, så vi kan føntørre håret, før vi tager på arbejde. Nogle af os bruger primært hårtørreren til at tørre håret, og andre til at style håret på en bestemt måde. Men får du det optimale ud af din hårtørring?

Det kan være, at du for eksempel har problemer med tørt og mat hår. Det kan også være, du taber små afknækkede hår, hver gang du har været i bad, vasket hår og tørret eller føntørret det. Eller måske får du alt for hurtigt fedtet hår, selvom du var i bad samme morgen.

De fleste af os tænker ikke så meget over, hvordan vi bruger vores hårtørrer. For når bare håret bliver tørt, så kan det vel være lige meget, om du føntørrer oppefra eller nedefra – eller hvad? Det er altid godt med inspiration til føntørring, hvordan føntørring påvirker dit hår. Nogle af os har tendens til tørt hår, andre til mat hår, og andre igen til spaltede spidser. Og nogle af de problemer kan altså skyldes den måde, du bruger din hårtørrer på.

Få det bedste ud af din hårtørrer

Allerede fra du stiller dig ind under den varme bruser om morgenen, til du finder hårtørreren frem, er der nemlig mange små ting, der kan gøre håret trist, mat og slidt.

Ifølge Mette Boll Petersen, der er creative educator hos Ghd i Skandinavien, skal der dog kun få ændringer til, at du får det bedste ud af din hårvask og føntørring, så dit hår holder sig sundt og blankt hele året.

Her får du inspiration til at bruge din hårtørrer optimalt og få et glansfuldt hår.

LÆS OGSÅ: Kort hår: Få inspiration til din korthårsfrisure

Når du vasker hår

Afslut med koldt vand i badet

Det varme vand åbner skællaget på hårstrået, og det kolde forsegler det igen. Det betyder, at håret vil fremstå blankere, da lyset bedre kan reflekteres i håret, hvis du afslutter med det kolde gys.

Spring en hårvask over

Det er hårdt for håret at blive vasket og (føntørret!) hver dag, så hvis du kan undgå det og evt. nøjes med tørshampoo i stedet, vil det være skånsomt for håret.

Drop håndklædeturbanen

Hårstråene er meget sårbare, når de er våde, og knækker derfor let - især når håret vrides rundt i en turban lige efter badet. Dup i stedet håret forsigtigt med et håndklæde, før du finder din hårtørrer frem.

Hårtørrer-guide: Tips og tricks til smukt og sundt hår

LÆS OGSÅ: 25 stilfulde kvinder med pandehår

Før og under føntørring

Start udredningen nedefra

Da de våde hårstrå er ekstra sårbare, er det en fordel at starte udredningen nedefra, da hårspidserne oftest filtrer sig sammen. Arbejd dig herefter op mod hovedbunden, så du undgår de værste hårknuder og knækket hår. Det er altid en god ide at redde håret godt igennem før føntørring.

Brug beskyttelse

Helt ligesom huden har også håret brug for beskyttelse mod den hårde varme fra din føntørrer. Brug derfor et varmebeskyttende plejeprodukt forud for din føntørring for at undgå varmeskader, og at håret udtørrer.

Varm eller kold luft fra din hårtørrer?

Varm luft åbner skællaget på hårstrået og gør det lettere at style. Den kolde luft lukker skællaget igen. Det er derfor en god idé at tørre håret 70-80 % tørt med varm luft, skabe det look, du ønsker, og afslutte de sidste 20 % med kold luft, så er der mere hold på håret. Den kolde luft 'låser' nemlig din frisure og sikrer et bedre hold.

Føntør med hårene og ikke imod

Vend altid næbbet på din hårtørrer nedad, så du tørrer håret med skællagene og ikke imod. Det skaber et sundere og mere glansfuldt hår.

Helt tørt

Sørg for altid at tørre dit hår helt med hårtørreren. Vådt eller fugtigt hår er mere sårbart end tørt. Det knækker hurtigere og er modtageligt over for eksterne skadelige påvirkninger som sol, forurening, røg m.m.

Hold hænderne væk

Dine hænder er fyldt med skidt og fedt, så hvis du kan undgå det, så hold hænderne langt væk fra håret - også selv om du føler, du lige løfter det ved at ugle det i hovedbunden i løbet af dagen.

Alt i alt er det små ændringer, der giver synligt og mærkbart resultat helt ud i længste hårspids.

LÆS OGSÅ: Hårguide: Sådan får du det perfekte saltvandslook

Inspiration til hvilken slags hårtørrer, du skal gå efter

Der var engang, hvor en hårtørrer kun havde basale funktioner – eller kun kunne tændes og slukkes. I dag findes der et hav af forskellige mærker og funktioner, og det kan være lidt svært at vide, hvad der er nødvendigt, og hvad der bare er ekstra lir. Derfor giver vi lidt inspiration til, hvad du kan gå efter i en hårtørrer.

For nogle er det fint at have en rejsehårtørrer – en lille, sammenklappelig hårtørrer, som har mindre watt end en almindelig hårtørrer. Et godt råd til at finde en effektiv hårtørrer er, at den skal have ca. 2000 watt, hvis den ikke er en rejsehårtørrer.

Ønsker du bare at kunne føntørre håret tørt, er det måske ikke nødvendigt med en varme-kuldefunktion, selvom det kan være rarere end at stå og blæse kold luft på en våd hovedbund. Varme- og kuldefunktionen er velegnet til styling, fordi den kolde luft hjælper med at holde på frisuren, så overvej, hvad du vil bruge din hårtørrer til, før du køber den.

Nogle hårtørrere bruger ion-teknologi, som hjælper håret til at blive blankt og til ikke at kruse og blive statisk ved hjælp af negative ioner. Det medvirker også til at håret tørrer hurtigere.

Vil du gerne style håret, kan du med fordel købe en hårtørrer med en diffuser på. En diffuser er et ekstra hoved til hårtørreren, som hjælper med at holde på krøllerne i dit hår.

Kvinde føntørrer hår med hårtørrer med diffuser

Spørg, der hvor du køber din hårtørrer. Ekspedienterne kan oftest give inspiration og hjælpe dig med at finde lige den hårtørrer, der passer til dine behov. Du kan både få hårtørrere, som vejer mindre end andre, samt lydsvage hårtørrere med silent-systemer, som minimerer støjniveauet fra hårtørreren. Du kan også få alle mulige andre smarte funktioner i din hårtørrer.

Når vi taler om styling, er det vigtigt at huske på, at en hårtørrer ikke kan klare alt. Vil du gerne kunne sætte håret, præcis som du ønsker, kan det være en fordel at investere i et krøllejern, et glattejern eller en glattebørste også. Nogle hårtørrere er en hårtørrer og et glattejern i ét.

LÆS OGSÅ: 7 ting, den professionelle frisør ville ønske, du holdt op med

4 tips til en god hårtørrer

1. Gå efter en hårtørrer med kulde- og varmefunktion

2. Find en hårtørrer med 2000 watt

3. Tilkøb en diffuser eller find en hårtørrer med diffuser

4. Gå efter en hårtørrer med ion-teknologi

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_3.png

Læs også