https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/tumlinge-1-3-aar/foer-april-2013/2012-05-babygraad-prim.jpg
Familieliv

Tæm dit barns raserianfald - 12 tips

2. april 2015
af Anne Romanelli
Børns raserianfald er en udfordring for enhver forælder, men også en uundgåelig del af barndommen. Her får du en guide til, hvordan du bedre kan forstå - og ikke mindst tæmme - dit vrede barn.

Når du står med et skrigende, grædende og legetøjskastende barn foran dig, så er det uden tvivl frustrerende, men også noget af det mest naturlige i verden, siger den anerkendte børnepsykolog Ray Levy til parents.com.

- Børn i alderen 1-4 år har endnu ikke udviklet gode måder at tackle følelser på, og derfor tenderer de mest af alt bare til at tabe hovedet. Alle raserianfald er et resultat af én ting - at barnet ikke får, hvad det vil have. For børn mellem 1 og 2 år er det ofte, at de forsøger at kommunikere et behov, men ikke formår det pga. deres manglende sprog, og det giver de store frustrationsudbrud. For børn mellem 3 og 4 år er det mere en magtkamp, der foregår. De er blevet mere autonome og meget bevidste om deres behov, som de så med vold og magt prøver at få opfyldt, fortæller han.

Her finder du Danmarks største udvalg af babyudstyr på nettet >>

Skrid ind, før dit barn 'flipper ud'

Mange raserianfald kan man heldigvis tage i opløbet. Det forklarer adfærdspsykologen Michele Borba til today.com.

- Hvis du studerer dit barn nærmere, vil du opdage et forudsigeligt mønster, der stort set altid sker nogle sekunder før 'exorcismen' begynder. Det gælder børn i alle aldre, og følgende lader også til at virke på de fleste børn: Så snart du ser den knyttede næve eller fødderne, der bevæger sig på en bestemt måde, kan de skride ind og aflede barnet ved at sige 'Se der er en fugl!' eller bruge følelsescoaching som f.eks. 'Du ser meget trist/vred ud. Lad os tage en stor drageindånding sammen!', siger hun.

12 tips til at tæmme raseriet

Men hvad kan man så gøre, hvis raserianfaldet alligevel er brudt ud i fuldt flor?

I galleriet får du opdragelseseksperternes 12 bedste tips til at tæmme raseriet:

Læs også