https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2015/juni/brorogsoester612.jpg
Familieliv

Få det bedste frem i dit ældste / mellemste / yngste barn!

2. juni 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Der er stor forskel på, hvordan dit barn udvikler sig, afhængigt af om det er det ældste, yngste eller mellemste i søskendeflokken. Her kan du se, hvordan du bedst kan støtte dit barn med udgangspunkt i dets position i familien.

Du har sikkert før hørt og læst om, at ældre søskende udvikler sig forskelligt fra yngre, og det er der en helt naturlig årsag til: Forældre har mere tid og udelt opmærksomhed at give til det første barn, mens de næste af åbenlyse grunde må stå lidt mere på egne ben fra en tidlig alder.

'Politikens bog om barnets udvikling' skitserer børns personligheder på følgende måde i forhold til deres position i søskenderækken:

Førstefødte er derfor typisk meget opsatte på at opnå det, de ønsker, og er svære at få bragt på andre tanker. De har ofte et følsomt temperament og vil gerne leve op til forældrenes forventninger om at glæde andre. De vil sikkert også begynde at tale tidligere, da forældrene har mere tid til dem.

Det andet barn får en mere afslappet opdragelse, tilpasser sig familielivet og klarer sig. De udvikler ofte en humoristisk sans, men kan også være kritiske over for ældre søskende, der synes at få alle fordelene.

Det mellemste barn lærer at forhandle, kommer godt ud af det med alle, men kan føle sig uden for fællesskabet. Dets orden i søskendeflokken kan få det til at føle, at det ikke får nogen speciel opmærksomhed fra forældrene.

Det yngste barn får mindst opmærksomhed fra forældrene, og de ældre søskende opfattes som rollemodeller. Det tilpasser sig til alle. Selvom det måske ikke er stærkt rent bogligt, er det et følsomt, muntert og skikkeligt barn.

Har du et enebarn, soler det sig i din udelte opmærksomhed, taler godt og har et godt forhold til voksne. Livet kan dog være ensomt, og ofte manger det tillid til andre børn. Til gengæld lærer barnet at underholde sig selv og er ofte en stræbertype.

Har du tvillinger, trillinger (eller mere!) har de hinanden som selskab, og det er sikkert dejligt at se dem lege sammen. Den konstante tilstedeværelse af en legekammerat kan dog forhindre dem i at skabe sociale relationer til andre børn, og det kan også påvirke evnen til koncentration og indlæring.

Sådan styrker du dit barns 'svagere' sider

Første barn
* Stil ikke for store forventninger til barnet.
* Lad barnet være barn.

Andet barn
* Giv barnet opmærksomhed.
* Lad være med at behandle barnet som en baby alt for længe.

Mellemste barn
* Lyt til, hvad barnet siger.
* Lad barnet vide, at det også er noget særligt.

Yngste barn
* Sørg for, at barnet også får nye ting.
* Brug tid på barnet.

Enebarn
* Hjælp barnet med at møde andre børn.
* Undgå at behandle barnet som en voksen.

Tvillinger/trillinger m.fl.
* Tilbring tid med dem hver for sig.
* Hjælp dem med at koncentrere sig - det er ofte svært, når den anden blander sig.

Du kan købe 'Politikens bog om barnets udvikling' her >>

Læs også:
Den ældste i søskendeflokken er klogest
Den yngste i søskendeflokken er sjovest
Sådan undgår du søskendejalousi
Søstre giver større lykke end brødre
Søskende - hvilken aldersforskel er bedst?

Læs også