legende pige
Familieliv

20 tips til sjove udendørslege

18. juli 2015
Lørdag, 18. juli 2015 - 7:00 Udgivet første gang onsdag d. 27. maj 2015 - af Anne Romanelli. Foto: Pantherstock
Sommeren står for døren, og der er al mulig grund til at lade dit barn lege løs udenfor! Her er en masse gode tips til udendørsleg – uanset om sommeren byder på sol eller regn.

Når solen skinner…

• Kram naturen

Find sammen med en ven. Den ene af jer får bind får øjnene (eller lukker dem uden at snyde!), og den anden fører nu 'blindebukken' forsigtigt hen til et træ, en cykel eller noget andet i nærheden uden at sige, hvor I går hen. Blindebukken skal nu kramme den ting, I er gået hen til og gætte, hvad det er.

• Dåsekast

Stil dåser eller tomme plastikflasker op i en pyramide eller på række - og se så, hvor mange kast med en bold, du skal bruge for at vælte dem alle. Du kan også prøve at sparke dem ned med en fodbold i stedet.

• Kridt banen op!

Find noget kridt og nogle fliser - og tegn så din egen snoede cykelsti, hvor der er fodgængerfelter, stoplys og mulighed for at dreje til højre og venstre flere steder på banen. Du kan herefter køre banen i gennem med din cykel - eller med dit løbehjul, dine rulleskøjter eller legetøjsbiler. Du kan også prøve at tegne en stor labyrint på fliserne - evt. med hjælp fra en voksen.

• Kongens efterfølger

Stil jer i en række efter hinanden. Nu skal I gøre alt, hvad den forreste i rækken gør. Hvis han hopper, så skal I alle hoppe. Hvis han løber og svinger armene, skal I alle løbe og svinge armene osv. Når I har hoppet eller løbet rundt i nogen tid, så går den forreste om bag i rækken, og så er det den næstes tur til at finde på noget, som alle skal gøre.

• Haleleg

En klassisk selskabsleg, som dog ikke behøver en festlig anledning for at være sjov! Hver deltager i legen får en papirstrimmel sat fast i buksekanten som en lille hale, og I skal så se, om I kan snuppe hinandens haler. Den, der får snuppet sin hale sidst, har vundet.

• Vandstafet

Del jer i to hold og stil jer bag en linje med hver jeres balje med vand. 10-5 meter fremme har hvert hold en skål, der er lige så stor som modstanderholdets. I skal nu se, hvem af holdene, der først får fyldt vand i skålen længere fremme - men i må kun fragte vand fra baljen i et lille krus, og der må kun løbe en fra hvert hold ad gangen.

• Cirkus

Forbered din helt egen cirkusforestilling, som du kan vise for din familie. Du kan f.eks. lave et sjovt klovnenummer, hvor du lægger et klæde over en spand, sætter dig og falder med numsen ned i spanden. Du kan være en artist, der går på line på en snor i græsset - måske imens du balancerer med en bog eller et stykke legetøj på hovedet. Hvad kan du ellers finde på af cirkusnumre?

• Sæbebobler

Det er altid sjovt at lege med sæbebobler udenfor - især hvis det blæser. Så kan du nemlig se, om du kan fange boblerne, inden de flyver væk! Lav også en sæbeboblekonkurrence med din familie eller dine venner: Hvem kan blæse flest bobler ad gangen? Og hvem kan lave den største boble?

• Find 5 fejl

Hvis du må låne et kamera eller en smartphone af dine forældre, kan du lave din helt egen 'Find 5 fejl'-opgave udenfor! Placér 5 stykker legetøj i træer, buske, græsset osv. og tag et billede. Fjern så legetøjet og tag et nyt billede samme sted uden legetøjet. Vis din familie eller dine venner de to billeder -og se så om de kan finde de 5 forskelle!

• Avanceret gemmeleg

I stedet for at gemme dig selv, kan du gøre det lidt sværere ved at gemme små ting som legetøjsfigurer i din have, som din familie eller dine venner så skal finde! Hjælp dem evt. på vej ved at sige 'varmere', når de nærmer sig tingen, og 'koldere', når de er på vej væk fra tingen.

LÆS OGSÅ: Når dit barn tager et tigerspring

Når det regner…

• Sejl rundt i pytterne

Tag dine Lego-mænd eller andre små figurer med udenfor, saml nogle nedfaldne blade og find en stor vandpyt. Når figurerne ikke vejer så meget, kan de sejle rundt i vandpytten i de nedfaldne blade. Hvis din mor eller far har nogle korkpropper, kan du også skære dem over i halve og bruge dem som både i stedet. Du kan dirigere bådene rundt med pinde, som du også kan finde udenfor.

• Søslag i poolen

Hvis du er så heldig at have en oppustelig swimmingpool og nogle legetøjsbåde, kan du også tage dem med ud i regnvejret og lave dit helt eget søslag eller kapsejlads i poolen, mens regnen drypper ned i den.

• Muddermønster

Tag gummistøvler på og tramp rundt i mudderet, som der dannes, når det regner. Hvis mudderet er lidt hårdt, kan du trampe et mønster ned i det med dine gummistøvler. Er det derimod blødere, kan du måske bygge et slot af det.

• Sandslot/vandslot

Sandet i en sandkasse er også meget nemmere at bygge tårne og slotte med, når det regner, og sandet er vådt. Lav et kæmpe sandslot og grav en voldgrav rundt om slottet, hvor regnen rigtigt kan få lov at dryppe ned.

• 'Vandpytterne er forgiftede'

'Jorden er forgiftet' kan blive til 'Vandpytterne er forgiftede'! Hop over vandpytterne - store som små. Hvor store vandpytter kan du hoppe over uden at røre dem med fødderne?

• Plaske-konkurrence

Saml grene og sten fra naturen og lav en 'plaske-konkurrence', hvor du finder en stor vandpyt og kaster stenene og grenene ned i den én efter én. Hvem/hvad kan lave det største plask?

• Regnvejrsrestaurant

Spørg din mor eller far, om du må låne nogle kopper og potter, hvis du ikke selv har det i legetøjsform. Lav din egen restaurant udenfor, mens regnen siler ned, hvor du serverer suppe og lækre drikke (som selvfølgelig bare er regnvand). Husk ikke at drikke det - bare lad som om!

• På tur i naturen

Uanset hvordan vejret er, er det skønt at tage i skoven eller på stranden med resten af familien. I skoven kan I samle flotte grene og blade, og på stranden kan I samle smukke sten og skaller. Så kan I male dem og lave jeres helt egen udstilling i vinduskarmen, når I kommer hjem.

• Vandkrig!

Regner det ikke, kan du selv sørge for det våde element og starte din helt egen vandleg/vandkrig udenfor med vandpistoler eller vandballoner. Denne leg kan du selvfølgelig også lege, når det regner - så er man våd bare i forvejen og har derfor intet at 'tabe'!

• Regndans

Dans rundt i regnen og syng 'Bamses regnsang' fra Bamses Billedbog. Hvis du ikke kan huske teksten og melodien, så kan du f.eks. finde den på YouTube på internettet. Du kan også se, hvor mange andre sange med regn, du kan komme i tanke om.

LÆS OGSÅ: Naturen er verdens bedste legeplads

Læs også