Det kan udvikle dit barn, hvis du vælger noget alderssvarende legetøj.
Familieliv

Legetøj, der udvikler dit barn (0-5 år)

22. september 2014
Af Ditte Lilholm. Redigeret af Anne Romanelli
Legetøj kan hjælpe dit barns fysiske og psykiske udvikling på vej. Du skal blot vælge det rigtige, der passer til dit barns alder... Her er en guide til godt legetøj for børn i alderen 0-5 år.

Hvilket legetøj er bedst til en 3-årig? Og hvornår kan man begynde at skelne mellem, hvad drenge og piger leget bedst med?

Her får du en guide til det bedste legetøj til dit barns aldersgruppe.

0-3 måneder
Babys leg er meget begrænset og afhænger meget af, hvad du giver dig til at lege med baby.
Godt legetøj: Folde-ud-bøger eller billeder med enkle motiver, uroer i sort/hvid eller stærke farver, små farverige bamser eller frotté-dyr, små bjælder, rangler og klokker.

3-6 måneder
Dit barn opdager at kunne bruge begge hænder og bruger legetøjet til at kombinere sine bevægelser, lytter til lyde og lærer, at ranglen bliver stille, når den ikke bevæges. Legetøjet må gerne have forskellige former og strukturer.
Godt legetøj: Rangler med forskellige lyde, spilledåser, sansetæpper, tøjdyr og gribedyr i stof.

6-9 måneder
Dit barn gentager bevægelser. Legetøjet træner koordination, og barnet lærer, at det kan have to forskellige ting i hænderne og at tingene ændrer lyd og form, når barnet gør noget.
Godt legetøj: Skubbe-trække dyr, bolde, bægre, æsker, pegebøger, sovedyr, paprør og anden emballage.

9-12 måneder
Dit barn bruger hænderne og øver sig. Barnet leger også funktionslege, hvor ting fra hverdagen kan bruges på forskellige måder.
Godt legetøj: Alt, der kan puttes ting i, åbnes og lukkes. Legetøj med lyd, stabel-kasser, bolde, billedbøger vogne og træk-dyr.

12-24 måneder
Dit barn udforsker alt på nært hold, og funktionslegetøj er en god idé. Fra 18 måneders alderen kan barnet sparke til en stor bold, og det lærer at forstå tyngdekraften.
Godt legetøj: Ting, der kan sættes sammen. Slaskedukker, hammerbræt, tykke farver og papir, spand og skovl, ler, puslespil og sangbøger.

2-3 år
Fra toårsalderen bør du købe legetøj, der både kopierer virkeligheden og har en funktion. Enkle spil og puslespil er en god investering, ligesom temalegetøj der afspejler godt/ondt og rigtigt/forkert også er en god idé.
Godt legetøj: Byggeklodser, togbaner, hulbræt, dukkevogne, papir og farver, fingermaling perler, musikinstrumenter, sandkasser og gynger.

4 år
PIGER: De leger far, mor og børn i stor stil, og venindedukkelege med Barbie er i højsædet. De fleste kan også godt lide at tegne, klippe og klistre, synge og lege sang- og fangelege,
spille bold og få læst historier.
Godt legetøj: Bøger, dukker, dukkehuse, bamser, spil, ting til at lege købmand, damefrisør, bolde, male- og tegnegrej.

DRENGE: Bliv ikke overrasket, når junior flytter rundt i alle rum med sine biler og synes, at det er toppen at lege andre steder end på sit værelse. Han eksperimenterer og finder helt nye måder at bruge legetøjet på. Men han kan som regel godt lide gemmelege, læse historie, spil, slås for sjov, fangelege, fodbold, sanglege, lege købmand og far-mor-og-børn med pigerne.
Godt legetøj: Byggeklodser, bøger, spil, togbane, biler, små redskaber, værktøj til træ, malegrej. I denne alder er gynger, klatrestativer, hoppebolde og balancemuligheder gode former for legetøj til begge køn.

5 år
PIGER: Nu får pigerne bedste veninder, og de kan bruge lang tid på at diskutere deres indbyrdes forhold, mens de tegner, klipper og klistrer eller leger med dukker. Det vigtigste i legen er ofte iscenesættelsen og rollefordelingen.
Godt legetøj: Male- og tegneredskaber, voksne påklædningsdukker som Barbie og Bratz, baby- og barnedukker og komfur med køkkenredskaber.

DRENGE: Drengene er tit til voldsomme fysiske lege som cowboys og indianere. Det handler om at vinde eller tabe og teste, hvor grænserne går. Drengene udforsker og styrker deres mandighed og får 'maskuline' interesser. Nu begynder det ektroniske legetøj også at blive interessant.
Godt legetøj:
Teknik og mekanik, ting til eksperimenter, opdagelser og opfi ndelser, biler, bondegård, bamser, pistoler, lyssværd, værktøjskasse/snedkerbænk og Actionman.

Læs også