https://imgix.femina.dk/media/c4143935c51d4ba6b67839cc4e352c7f.jpg
Familieliv

Forebyg kræsenhed

23. marts 2007
af Ulla Nielsen
Børn er født med forkærlighed for den søde og fede smag

Det er så smart, at børn er født med forkærlighed for den søde og fede smag, mens bitre og sure smagspræferencer tillæres gennem livet. Forkærligheden for den søde og fede smag hos nyfødte er med til at sikre, at børn kan lide modermælken.
Dyreforsøg har vist, at den føde, moderen spiser, påvirker ungernes smagspræferencer, og forskere mener, at samme tendens gælder for os mennesker.
Allerede i sjette måned er et fosters smags- og lugtesans veludviklet. Netop derfor er det vigtigt både under og efter graviditeten at spise varieret, for smagsstoffer fra moderens mad overføres til fostervandet, og på den måde kan fosteret smage moderens mad.
En smagspræference dannes ved at barnet bliver introduceret til en madvare flere gange. Det kan dog tage otte til ti gange for et barn at udvikle en præference, og det kræver derfor tålmodighed, når små børn skal lære at spise nye madvarer - især hvis de er sure eller bitre.
Børn lærer tidligt af moderens madvaner, og imiterer forældre, søskende og kammeraters spiseadfærd. Netop derfor er det væsentligt at spise sammen med børnene, som på den måde bliver inspireret til at prøve nye fødevarer.
Mange forældre oplever, at deres børn ved toårsalderen bliver mere selektive med, hvad de vil spise. Derfor er det vigtigt, at forældre forsøger at give deres børn så mange forskellige smagsoplevelser som muligt inden toårsalderen for at minimere kræsenhed.

Kilde: Altomkost.dk

Læs også:
Kræsne børn giver konflikt ved spisebord
Få styr på børnene ved middagsbordet

Læs også